Читај ми!

Тешко иду жене у маринце...

Велики проблем пред Корпусом морнаричке пешадије САД – више од половине жена не може да уради три згиба, што је минимум. Како ли ће то бити решено до 2016. када треба да се отворе места и за жене у борбеним тимовима?

Више од пола жена у америчким маринцима не могу урадити три згиба што је минимум по стандарду који је требало да ступи на снагу почетком ове године.

Због тог проблема је Корпус морнаричке пешадије САД предложио одлагање стандарда који је био и део процеса за интеграцију жена у борбене јединице.

То одлагање је довело до жустре дебате у војсци да ли су жене довољно физички снажне за неке од послова у војсци, будући да би за жене требало да до 2016. да буду отворена и места у борбеним тимовима.

Командант маринаца Џејмс Амос жели да људи који воде обуке наставе да прикупљају податке и осигурају да женама маринцима буде пружена најбоља шанса за успех, рекла је портпаролка маринаца Морин Кребс.

Почевши од ове године, све жене маринци би требало да буду способне да ураде најмање три згиба на годишњем прегледу физичке припреме, а осам за савршену оцену. Нови стандард је испробан 2013. на женама регрутима у Јужној Каролини, али је само 45 одсто жена испунило тај стандард, рекла је Кребсова.

Верује се да је за згиб потребна снага мишића која је неопходна за обављање уобичајених задатака попут пењања уза зид или конопац, или ношење тешке муниције.

Званичници сматрају да не постоји медицински ризик од ступања на снагу новог стандарда, али да постоји велика опасност од смањења броја жена међу регрутима или чак одласка жена која су већ у служби, објаснила је Кребсова.

Одлука да се суспендује предвиђени стандард је „јасан показатељ“ да планови за стављање жена у борбене тимове неће функционисати, рекла је Илејн Донели, председница конзервативног Центра за војну спремност и оштра критичарка примања жена у пешадију.

У јесен 2012. само две жене из маринаца су се пријавиле за обуку за пешадијске подофицире у бази у Вирџинији и обе нису успеле да је заврше.

Следеће јесени три жене су постале прве које су у Јужној Каролини завршиле курс за подофицире. Оне су прошле исте тестове као и мушкарци, међу којима је марш од 19 километара с 36 килограма опреме.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара