Читај ми!

Када руске бомбе греју америчке домове

Окончан је двoдеценијски америчко-руски програм по којем је Москва из нуклеарних бојевих глава снабдевала Вашингтон уранијумом за нуклеарне реакторе. Енергија добијена из програма „Мегатони у мегавате“ износила је 10 одсто укупних потреба САД.

У периоду после Хладног рата, два љута непријатеља – Русија и Сједињене Америчке Државе потписале су споразум о трансформисању 20.000 руских нуклеарних бојевих глава у енергију.

О програму „Мегатони у мегавате“ мало се зна, а 10. децембра у Балтимор је стигла и последња испорука обогаћеног уранијума из Санкт Петербурга.

То је уједно била и последња количина горива добијеног из 500 тона високообогаћеног уранијума из некадашњих совјетских нуклеарних глава, које су деактивиране 1991. године по условима из споразума СТАРТ.

Рециклирање и трансфер уранијума у САД почели су 1993. године, а до сада је за америчке реакторе стигло стотине испорука.

Посебно је занимљиво што САД путем овог програма добијају око 10 одсто струје. Досад је Вашингтон платио Москви 17 милијарди долара за гориво.

„Програм 'Мегатони у мегавате' у великој мери је допринео елиминацији нуклеарног материјала и стварању чисте енергије. Скоро сваки комерцијални реактор у САД добио је гориво из овог програма“, рекао је министар за енергетику Ернест Мониц.

Према његовим речима, споразум двеју земаља показао је шта све САД и Русија могу да постигну када раде заједно и када настављају да успешно спроводе активности на сузбијању нуклеарног оружја.

„Током две деценијe, једна од десет сијалица у Америци горела је захваљујући нуклеарном материјалу из руских нуклеарних бојевих глава“, нагласио је Мониц.

Окончање програма представља, како каже, велику америчко-руску победу.

Русија наставља да снабдева САД

Програм је окончан и зато што је Москва сматрала да Вашингтон не плаћа довољно за уранијум, од којег је добијена енергија равна оној која би се добила из десет милијарди барела.

Иако је програм окончан, Русија ће наставити да снабдева САД уранијумом.

Нови десетогодишњи програм је у припреми, а очекује се да ће у складу с њим Москва снабдевати половину досадашњих количина до 2015. године, са могућношћу да се повећају испоруке.

Једина разлика је што уранијум више неће потицати од нуклеарних бојевих глава, већ од руских комерцијалних активности.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије