Читај ми!

Нова светлост обасјаће Сикстинску капелу

Боје Микеланђелових ванвременских фресака најзад ће доћи до пуног изражаја! Уочи прославе 450. годишњице рођења славног уметника, Сикстинска капела биће опремљена посебним ЛЕД осветљењем.

Водећа светска фирма за производњу сијалица „Озрам“, основана почетком прошлог века, најавила је да ће 2014. године инсталирати ново осветљење у Сикстинској капели у Ватикану, преноси Бета.

Не само да ће се фреске убудуће видети боље и да ће боје доћи до пуног изражаја, већ ће и потрошња струје бити смањена.

Сикстинска капела слови за најважнију грађевину те врсте на свету, а Микеланђелове фреске у њој спадају у најдрагоценије које је икада људска рука створила.

Пет милиона посетилаца годишње прође кроз Сикстинску капелу, али тешко се може рећи да уживају у пуној раскоши слика на зидовима, јер је просторија слабо осветљена. То ће се, како је најавила фирма „Озрам“, наредне године променити.

Садашње осветљење Сикстинске капеле потиче још из осамдесетих година. Да би се спречило да ултравиолетни зраци оштећују фреске, инсталирана је посебна заштита преко расвете која истовремено и штити фреске, али и умањује јачину светлости.

Већ 18. фебруара наредне године, на 450. годишњицу Микеланђеловог рођења, ново ЛЕД осветљење учиниће да у новом сјају посетиоци доживе Стварање Адама и друге фреске у Сикстинској капели.

Инжењери поменуте фирме израдили су концепт који ће омогућити да светло буде пет до десет пута јаче него што је садa, као и да се нијансе боја распознају неупоредиво боље него протеклих деценија.

Цео пројекат је финансирала Европска унија, а у њему су, осим стручњака „Озрама“ учествовали и историчари уметности, конзерватори, стручњаци за мерење утрошка енергије и светла, неколико универзитета у Италији и Шпанији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије