Arheološki lokalitet Drenovac krije neolitski megalopolis

Desetak kilometara od Paraćina, uz sam auto-put Beograd-Niš, nalazi se arheološki lokalitet Drenovac. Istraživanja su pokazala da je na tom prostoru bilo neolitsko naselje koje datira 6.200 godina pre nove ere. Deo lokaliteta je zaštićen i gradi se Centar za proučavanje neolita Balkana.

Neolitski megalopolis, tako stručnjaci nazivaju lokalitet Drenovac. U zaštitnom balonu su četiri stambena objekta. Centralno mesto u kućama iz tog doba zauzimaju peći za pripremu hrane i zemljani stočići. Nekoliko stotina metara dalje, arheolozi rade na još jednoj sondi uz obilje novog materijala.

„To su sitni nalazi. Nalazi kultnog ili religijskog karaktera, da tako kažem, figurine, žrtvenici, sitna litička industrija, odnosno alatke od okresanog kamena“, objašnjava doktorand Ružica Arsenijević.

Kako navodi Đurđa Obradović, istraživač saradnik Arheološkog instituta, na arheološkim iskopavanjima je najbitnija dokumentacija, jer sam nalaz ne znači mnogo ukoliko nije stavljen u kontekst u kome je pronađen. 

Na pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno je skoro 700 kuća, na sprat, i procenjuje se da je nekada u njima živelo oko dve hiljade ljudi.

„Sve ono što smo do sada istražili, a to je površina od blizu hiljadu metara kvadratnih, i nekih dvanaestak neolitskih kuća, daju nam za pravo da Drenovac favorizujemo kao najznačajnije nalazište centralnog Balkana iz perioda neolita“, naglašava Slaviša Perić, profesor arheologije.

Naselje u Drenovcu je od Keopsove piramide starije više od 4.000 godina, ali se o njemu zna neuporedivo manje. Čak je i jedna traka auto-puta svojevremeno prošla preko njegovog centra. Od 2004. godine država je promenila odnos prema Drenovcu.

„Mislim da smo mi počeli jednu vrstu, možda je prejaka reč, ali nameće mi se reč, renesanse arheološke nauke i potrebno je naravno kao i za sve stvari u kulturi još sredstav“, napominje Vladan Vukoslavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

Prva faza izgradnje Centra za proučavanje neolita Balkana je završena. U njemu će biti i naučno istraživački i turistički centar, gde će svi zainteresovani moći ne samo da vide predmete iz neolita pronađene u Drenovcu proteklih desetak godina, već i da učestvuju u iskopavanju novih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво