Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Obeležava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Srbija i Republika Srpska zajedno slave 15. septembar, praznik ustanovljen prošle godine, na Dan proboja Solunskog fronta. Centralna svečanost biće održana na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji. Srž manifestacije u Beogradu je, kako je najavljeno, podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda. Na ceremoniji će se, pored predsednika Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju u parku Ušće do 19 časova prikaz naoružanja i vojne opreme. Posetioci će moći da vide više od 130 borbenih i neborbenih sistema. Izlozena su sredstva iz domaće proizvodnje, ali i uvoza. Tu su helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna vozila, raketni sistemi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon obilaska prikaza naoruzanja, rekao da je Srbija vojno neutralna i da zato mora mnogo vise da brine o svojim vojnim snagana nego druge drzave. Vučić ističe da je Srbija nekad uništavala svoje naoružanje, a danas ga obnavlja.

Epidemijska situacija u zemlji je i dalje zabrinjavajuća. Sve je veći broj osoba u bolnicama, na respiratoru i preminulih. Dok se čeka uvođenje kovid propusnica, najavljuje se pooštorena kontrola postojećih mera.

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike dobili su podršku predsednika Aleksandra Vučića za učešće na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, poručeno je posle sastanka na Andrićevom vencu. Predstavnici Liste naveli su da je bilo reči o svim pitanjima koje se tiču Srba u pokrajini - političkim, bezbednosnim i ekonomskim. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ponovio je da Beograd ostaje posvećen dijalogu, uprkos potezima Prištine koji otežavaju taj proces.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će izbori biti održani 3. ili 17. aprila iduće godine i da bi voleo da na njima učestvuje i opozicija.Predsednik je uveren da je bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat 2017. godine Saša Janković, rekao istinu, iz koje se jasno vidi da pritisak vrše ambasadori pojedinih zemalja, dodajući da je Janokovićeva izjava istorijski važna. Vučić je tako odgovorio na izjavu Jankovića da je trpeo pritiske sa raznih strana da se približi predsedniku Srbije kako bi ga "rušio iznutra i u nekom trenutku došao na njegovo mesto".  

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je važnost evrointegracija Zapadnog Balkana i najavila skoru posetu regionu kako bi, kaže, dala jak signal posvećenosti Unije procesu proširenja. U godišnjem govoru o Stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu poručila je da je Unija pojačala finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz Investiciono-ekonomski plan, koji predstavlja oko trećine BDP-a celog Zapadnog Balkana. Investicija u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost Unije, zaključila je Ursula fon der Lajen, ispraćena aplauzom poslanika Evropskog parlamenta.

Urednik emisije Nataša Raketić

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Marica Serdar

Producent Bojana Tufegdžić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се