Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Убијена два висока званичника Хамаса; МКС затражио издавање налога за хапшење Нетанјахуа и Галанта

Сукоб Израела и Хамаса – 227. дан. Два висока званичника Хамаса убијена су у израелским ваздушним нападима у Појасу Газе, саопштио је Шин Бет. Међународни кривични суд (МКС) затражио је издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта због наводних ратних злочина. Израелски министар спољих послова Израел Кац поручио је да је налог МКС-а једнак нападу на жртве 7. октобра. Огласио се и Хамас и поручио да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом". Број убијених Палестинаца у Гази од 7. октобра порастао је на 35.562, саопштило је Министарство здравља Газе.

ИДФ: Убијена два висока званичника Хамаса; МКС затражио издавање налога за хапшење Нетанјахуа и Галанта ИДФ: Убијена два висока званичника Хамаса; МКС затражио издавање налога за хапшење Нетанјахуа и Галанта

Израелске снаге (ИДФ) су током претходног дана извеле нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа, а рањено више десетина цивила.

Такође, ИДФ су наставиле операције у Рафи, на југу Појаса Газе, а у борбама са Хамасом страдала су и двојица израелских војника, док су још четворица повређена.

Даље од борби, јордански шеф дипломатије захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, што је потврђено на састанку са генералним комесаром Агенције УН за палестинске избеглице. 

У дипломатској мисији био је и саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен, који је посетио Саудијску Арабију и Израел, где је са властима разговарао о ситуацији у Појасу Газе.

У међувремену, Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар ратног кабинета Бени Ганц далеко су од дипломатских односа у домаћим оквирима, где се жустро препиру око плана за Газу.

Ганц је најпре захтевао од Нетанјахуа да представи свој послератни план за Газу, укључујући и одређивање ко би могао да влада територијом, и упозоравајући да ће се његова опозициона странка повући из коалиционе владе ако план не буде консолидован до 8. јуна. 

Премијер Израела потом је оптужио свог коалиционог партнера да "ултиматум упућује премијеру, уместо Хамасу", као и да су Ганцови захтеви "празне речи" које би у пракси значиле "крај рата" и "пораз Израела".

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије