Читај ми!

Атентатор на Фица признао кривицу, стање словачког премијера "стабилизовано, али озбиљно"

Осумњичени за напад словачког премијера Роберта Фица, Јурај Цинтула признао је кривицу пред судом, након чега му је продужен притвор. Стање Фица је стабилизовано након јучерашње операције, али је и даље озбиљно.

Јурај Цинтула је данас спроведен Специјализованом кривичном суду у граду Пежиноку, уз посебне мере безбедности, а у просторије суда нису могли да уђу ни новинари ни јавност.

Десетине регионалних полицајаца и специјалаца распоређено је испред зграде суда, преноси СМИ.

Надлежни тужилац је у петак упутио суду предлог о извршном притвору за 71-годишњег мушкарца из Левица, који је у среду после седнице владе више пута пуцао у премијера и тешко га ранио.

Цинтула је ухапшен одмах након напада и суочава се са оптужбама за покушај убиства из освете првог степена, а прети му казна од 25 година до доживотног затвора.

Према речима министра унутрашњих послова Матуша Шутаја Ештока и министра одбране Роберта Калињака, напад је био политички мотивисан, преноси Актуалити.

Цинтула је наводно учествовао у неколико антивладиних протеста, а противио се обустави помоћи Украјини и ликвидацији словачких медија.

“Фицо је при свести и приближава се позитивним прогнозама, остаје у болници“

Потпредседник Владе Словачке и министар одбране Роберт Калињак саопштио једа је премијер Роберт Фицо при свести и да се лекари надају позитивној прогнози.

Калињак је поновио да је операција у петак била успешна, али да његово стање још не дозвољава да премијер буде пребачен из болнице у Банској Бистрици наредних дана.

"Неколико чуда се догодило у болници у Бањској Бистрици последњих дана... Међутим, оваква повреда је изузетно исцрпљујућа и још увек није санирана. Не мислим да ће било какав превоз премијера бити могућ у наредних неколико дана", саопштио је он на конференцији за новинаре, преноси СМИ.

Додао је да са премијером комуницира само о најважнијим стварима, али да није неопходно да он, као потпредседник Владе, преузме његове надлежности.

Обраћајући се новинарима испред болнице, Калињак је истакао да су медији одговорни за поделу друштва која је резултирала атентатом.

"Многи медији мешају извештавање са блаћењем. Роберт Фицо је дуго био етикетиран најгорим придевима, на билбордима је био етикетиран као зао", каже Калињак.

Он је такође навео да ће влада наставити да ради по програму који је поставио Фицо.

"Следеће недеље Влада ће имати два састанка, један редовни и други ванредни, посвећен европским фондовима", навео је он.

Министарка здравља Зузана Долинкова је изјавила да је здравствено стање Роберта Фица стабилизовано, али и даље озбиљно. Према њеним речима, то је оценио лекарски конзилијум на преподневном састанку.

"Јучерашња операцијеа, која је трајала два сата, допринела је позитивној прогнози здравља премијера", рекла је Долинкова.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије