Читај ми!

Просветни радници протестовали због угрожене безбедности на радним местима

У Београду је одржан протест просветних радника. Због последњих напада на професоре у Бачкој Паланци и Београду у делу школа није било наставе, негде су били скраћени часови, а неке су редовно радиле. Проверавали смо шта су захтеви синдиката и колико је школа у Расинском округу обуставило рад.

Према подацима школске управе Крушевац, наставе данас нема у 28 од 50 школа у Расинском Округу. У девет основних и једној средњој школи часови су скраћени на 30 минута, а у другој наставу не држе само чланови Уније Синдиката просветних радника. У 10 образовних установа настава је редовна.

Стотинак чланова синдиката у штрајку јутрос је отпутовало за Београд, док су остали подршку захтевима Уније просветних радника пружили једночасовним окупљањем током преподнева у школама.

“Позвали смо све репрезентативне синдикате, све запослене у образовању али наравно и актере у образовању, родитеље и све оне којима је стало до образовања у Србији да нам се прикључе. Главни захтев нам је измена кривичног законика Републике Србије и да се сматра напад на актере у образовању да не кажем само запослене у образовању, јер они нису једини у образовању, да се сматра кривичним делом”, наводи Добривоје Марјановић, председник Уније СПРС.

“Министарство просвете је у једном тренутку прихватило те наше захтеве да се мења кривични законик, али су све то усмерили на Европску комисију.Ми сада тражимо да се то по хитном убрза. Не можемо ми чекати једну Европу да одређује како ће функционисати међусобни односи у школи и закони у нашој сувереној држави. Дакле Европа нека се бави својим тренутним нарастујућим проблемима. Ми просто тражимо да се то питање врати на нашу Владу, на наше Министраство правде, на Министарство просвете и Министарство за социјални рад и социјалну политику”, каже Мирјана Гашић, портпарол Уније СПРС.

Просветни радници кажу да случај напада на колегу у Бачкој Паланци, који је повод протестног скупа на жалост није усамљен.Већ да постоји низ других догађаја непознатих јавности, који како кажу показују да све што је до данас предузето није довољно да спречи насиље у школама.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије