Кабинет председнице Северне Македоније: Сиљановска Давкова ће се придржавати уставног имена државе

Након оштрих реакција Грчке, Бугарске и ЕУ, из Кабинета новоименоване председнице Северне Македоније Гордане Сиљановске Давкове саопштено је да у својим јавним наступима македонска председница "има право да користи назив Македонија, као акт личног права на самоопредељење и самоидентификовање, поштујући основна људска права и слободе, а у складу са европским вредностима и принципима".

У саопштењу се наводи да ће се Сиљановска Давкова придржавати званичне примене уставног имена – Северна Македонија.

"Према Уставу, како су га припремиле службе Скупштине, свечана заклетва је потписана уставним именом. Македонске институције су у последњих пет година готово у потпуности испуниле своје обавезе из Преспанског споразума, а председник очекује да сви македонски партнери поштују билатералне и мултилатералне обавезе које су преузели према земљи", наводи се у саопштењу из Кабинета Сиљановске Давкове, пренели су скопски медији.

Гордана Сиљановска Давкова положила је у недељу свечану заклетву у Собрању, чиме је и званично ступила на дужност.

Током полагања заклетве Сиљановска Давкова није изговорила реч "Северна" која је саставни део уставног назива те државе.

Због тога је амбасадорка Грчке у знак протеста напустила Собрање, а из ЕУ је поручено да је веома важно пуно поштовање Преспанског споразума.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије