Читај ми!

Пет година од приватизације РТБ Бор, која нова улагања планира "Зиђин"

У последњих пет година компанија "Зиђин" решила је загађење ваздуха у Бору, a постављен је систем за рециклажу индустријских отпадних вода, тако да нема испуштања у водотоке, рекао је Ћу Гуо Џу, директор "Србија Зиђин копера". Каже да је компанија посвећена циљу да Србија постане најважнији произвођач бакра у Европи.

Прошла година за компанију "Зиђин" била је рекордна. Четвртину укупне производње и прихода остварили су управо борски рудници. Обећавају да ће и у Србији бити зелено рударство.

Шта је урађено од приватизације РТБ-а, али и будућим плановима, за РТС говори генерални директор "Србија Зиђин копера" и председник Надзорног одбора "Србија Зиђин мајнинга" Ћу Гуо Џу.

Од приватизације РТБ-а прошло је пет година – да ли је "Зиђин" испунио све договорено купопродајним уговором?

– Компанија је потписала споразум о сарадњи са Владом Србије последњег дана августа 2018. а преузимање је завршено 18. децембра и "Зиђин" је истог дана уплатио целокупан износ од 350 милиона долара, што је била прва обавеза коју смо испунили. Испунили смо и обавезе са инвестицијама, запошљавањем и заштитом животне средине. Према договору, преузели смо и свих 5.000 запослених из предузећа РТБ Бор. До краја 2023. укупна улагања достигла су две и по милијарде долара, што је готово дупло више од 1,26 милијарди долара колико се компанија уговором обавезала да ће инвестирати. После техничке модернизације топионице, вода и ваздух у Бору су се очигледно побољшали. Године 2014. у Бору је 156 дана била прекомерна концентрација сумпор-диоксида у ваздуху, а 2023. није регистрован ни у једном дану.

Поред Кине, "Зиђин" послује још у 15 земља, међу којима је и Србија. Први човек компаније, господин Чен, потврдио је српским новинарима да се спрема петогодишњи план развоја, а у борске руднике најављена су и повећана улагања од преко четири милијарде долара. Какав је план тих инвестиција?

– Председник "Зиђин мајнинг групе" Чен Ђинге предложио је амбициозан циљ за Србију – да постане најважнији произвођач бакра у Европи. Српски "Зиђин копер" посвећен је рeaлизацији тог плана како би зацртани циљ остварили. У том процесу, неопходна је подршка свих релевантних актера, како у Кини, тако и у Србији, како бисмо заједнички постигли и превазишли изазове, укључујући логистику, снабдевање електричном енергијом и слично.

У Кини ваши рудници имају етикету "зелених рудника", обећали сте то одрживо рударство и у Србији и то, како компанија наводи, "у форми шуме, баште, парка", шта се ради?

– У последњих пет година компанија је у решавање наслеђених еколошких проблема уложила 300 милиона долара. Решено је загађење ваздуха сумпор-диоксидом и постављен је систем за рециклажу индустријских отпадних вода тако да више нема испуштања у водотоке. Ако се сећате, када је крајем 2018. компанија преузела РТБ Бор, опште стање животне средине било је изузетно лоше. Радујемо се даљој сарадњи са градском владом на решавању градских проблема отпадних вода и прераде смећа. С обзиром на то да је Кина остварила значајан напредак у развоју обновљивих извора енергије, укључујући ветар и соларну енергију, "Зиђин", у сарадњи са другим кинеским партнерима, помаже у стварању зеленог, нискокарбонског града Бора, који ће имати рудник са најнижим емисијама угљен-диоксида у Европи и свету.

Најављујете "трансформацију рударске индустрије" у рудницима у Бору и Мајданпеку. Шта је потребно да савремено рударство ускладите са оштрим еколошким захтевима Европске уније и захтевима локалног становништва источне Србије?

– Србија је у процесу интеграције у Европску унију. У складу с тим и имајући у виду да су европски и светски еколошки стандарди све оштрији, компанија "Зиђин" ће у свом раду практиковати оне који су још захтевнији.

Од доласка, компанија није отпуштала раднике, колико сада имате запослених, какови су планови за даље када је реч о запошљaвању, има ли радне снаге за све планиране послове?

– Људски ресурси су најважнији капитал компаније. Данас у "Србија Зиђин коперу" и "Србија мајнингу" ради око 7.500 људи. Компанија се шири те постоји потреба за стручним кадром, зато се трудимо да помогнемо нашим запосленима да напредују, али запошљавамо и нове раднике. На пример, напредне технологије у новој топионици и рафинацији захтевају и неке нове вештине, тако да обучавамо наше раднике да управљају новом опремом. Али за одређене позиције као што су геологија, геодезија, картографија, механичко одржавање и финансије потребни су нам нови стручњаци. Дакле, компанија има велике потребе за запошљавањем, зато сарађујемо и са релевантним школским установама које обучавају младе људе за та занимања.

Каква је ситуација на европском и светском тржишту бакра и колико глобалне кризе утичу на тржишна кретања?

– Ми смо компанија која се усредсређује на индустријски развој. Све у свему, мој поглед на будуће тржиште је позитиван. Основни фактор који одређује тренд робе попут бакра су осцилације у порасту или паду понуде и потражње. Развој индустрије обновљиве енергије повећао је потражњу за бакром широм света. Зато имам позитиван став. Компанија је усредсређена на успешно пословање и производњу. Површински коп "Велики Кривељ" има најнижи садржај руде на свету – око 0,25 до 0,3 процента. Упркос томе, "Зиђин" се труди да најнапреднијим технологијма и управљањем осигура стабилну производњу и обезбеди даљи развој компаније и добре приходе запосленима.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије