Српске боровнице на кинеском тржишту, какву зараду произвођачи могу да очекују

Србија је са Кином потписала уговор и о извозу боровница на кинеско тржиште. Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије каже за РТС да је "држава отворила врата" ка новом тржишту, али да је на произвођачима да имају квалитетан производ, као и да испуњавају стандарде. Произвођач боровница из Брестовика Бранимир Ивовић истиче пак да произвођачи имају годину дана да се спреме, као и да протоколи за извоз нису захтевни.

Приликом посете Си Ђинпинга Србији потписани су уговори о извозу суве шљиве и боровнице у Кину, а како је најављено, биће закључени и споразуми о извозу говеђег меса и других пољопривредних производа. 

Отварање извоза свеже боровнице и сувих шљива на кинеско тржиште могло би да подстакне домаћу производњу та два пољопривредна производа, сматрају аграрни аналитичари.

Иако домаћи произвођачи нису били задовољни ценом, више од 33 милиона евра била је зарада од рекордног извоза боровнице током прошле године. 

Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је под боровницом око осам хиљада хектара земљишта у земљи, као и да се 53 тонe боровница произведе на годишњем нивоу.

"Боровница је култура која је последњих година у експанзији. Дешава се, слично попут јабука претходних година, да су људи схватили да је то добра прилика за инвестицију и извоз. Реч је о људима који су спремни да издвоје велику количину новца у односу на друге културе и да очекују велику зараду", наводи Јовановић.

Отварање новог тржишта

Говорећи о отварању кинеског тржишта, Јовановић каже да извоз у ту земљи не би требало да буде проблем, јер наши произвођачи имају искуства са европским тржиштима.

"Држава вам отвори врата, али је на вама да произведе квалитетан производ, у континутету и да испуните стандарде", наводи Јовановић

Према његовим речима, боровнице се највише гаје у појасу централне Србије, од запада ка истоку, где клима погодује за узгајање.

"Није јој ту природно станиште, али се улаже доста у супстрате, као и у побољшање квалитета земљишта", објашњава Јовановић.

Ранији род боровница

Бранимир Ивовић, произвођач из Брестовика, каже да се први род боровница очекује за двадесетак дана, што је раније у односу на претходне године.

Ивовић, такође, наводи да им ранији род у Србији, првих 20 дана јуна, даје "прозор" за продају у односу на друге земље, као и да им свако ново тржиште у свету значи много.

"Имамо годину дана да се припремимо за источно тржиште. Треба да се алудира на произвођаче, да постоје поједине карантинске болести у Кини. Мораће да постоји и заштита биља", наводи Ивовић, који истиче да нови протоколи нису захтевни.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије