Програм Стартех - подстицај за развој иновација у вредности до 50.000 долара

Стартапи, микро, мала и средња предузећа имају прилику да до краја маја кроз програм Стартех добију подстицај за развој иновација у вредности до 50.000 долара. Конкурс је отворен за све секторе - од информационих технологија и електронике, преко прехрамбене и машинске индустрије, до заштите животне средине.

Уместо луксуза и ексклузивне локације, концепт одрживе куће од еколошких материјала у природи по приступачној цени – то је била идеја, али Љубица за реализацију није имала новца. Комисија Стартеха је са 25.000 долара помогла изградњу прототипа куће. Од тада поруџбине стижу из целе Европе.

"Те кућице прво не девастирају земљиште где се постављају, преносиве су, користе соларну енергију. По могућности се уграђује систем за прикупљање кишнице и граде се од рециклабилних материјала", каже добитница "Стартех" гранта 2022. године Љубица Радовановић.

Овогодишњи конкурс фокусиран је на иновације које су у поодмаклој фази развоја, због чега је позив отворен за већ регистроване фирме.

"Оно што је за њих најинтересантније то су безповратна финансијска средства. Раније су она била у износу од 25.000 долара, сада су она двоструко већа. То значи да су и потребе наших компанија све веће, да су њихови производи све озбиљнији", објашњава Душан Васиљевић из Налед-а.

Из Националне алијансе за локални економски развој истичу да је стварање услова за сарадњу науке и привреде један од приоритета. Домаћи иноватори се срећу са низом проблема: од административних препрека до Закона о девизном финансирању, који често онемогућава иностране инвестиције.

"Кроз нашу активност подржавамо и унапређење системског оквира за пословање наших иноватора. Радимо на томе да уклонимо административне препреке за њихов пословање. Радимо на бољем повезивању науке и привреде што је огроман развојни потенцијал наше земље", каже Васиљевић.

Кроз програм Стартех-а до сада су са три милиона евра подржане 82 иновације.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије