Читај ми!

Премијера Вердијеве опере „Симон Боканегра" у Народном позоришту

У Народном позоришту у Београду премијерно ће бити изведена чувена опера Ђузепеа Вердија „Симон Боканегра“, под диригентском палицом Ђорђа Павловића, у режији Марија Павла дел Монака.

За оперу Симоне Боканегра кажу да не личи ни на једну из опуса Ђузепеа Вердија и да је била прекретница у његовом стваралаштву. Цитати на којима се граде сцене, тамна атмосфера и прича о човеку из народа који је први пут у историји Ђеновске републике изабран за дужда.

„Човек је очигледно кроз све своје епохе остао исти, са истим проблемима, са истим изазовима. Естетика, козметика и околности су се промениле, међутим човечија суштина чини ми се не“, каже редитељ Марио Павле дел Монако.

Симоне Боканегра који се бори између аристократије и народа, народа и цркве, сећања и будућности. Тренуци највеће туге и среће преклапају се у готово свакој улози коју доносе наши уметници.

„Једна од најсложенијих улога Вердијевих баритонских, капиталних, насловних. Темељно, слојевито, изражајно, драмски, са лирским моментима. Врло један сложен лик за интерпретацију и глумачки и вокално“, наглашава Драгутин Матић коме је поверена улога Симона Боканегре.

„Једна Амелија која је скромна, која је добродушна, способна да у свему види добро и лепо, која ужива у љубави и која је у једном тренуку, који је за мене кључан део развоја улоге на сцени, јесте тај тренутак сусрета са својим правим оцем“, наводи Соња Шарић.

И док смо навикли да нам опере приказују причу о страдању и љубави младих парова, Симоне Боканегра доноси праштање две старије особе и трагичну људску судбину човека и његових најближих.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије