Читај ми!

Завршава се позоришни Кустендорф, понуда излаза и оптимизма

На Мећавнику у Мокрој Гори се завршава пети позоришни Кустендорф-фестивал студентских позоришних представа из Београда, Новог Сада и Бања Луке. У такмичарском програму на фестивалу су и четири позоришта из Сомбора, Суботице и Санкт Петербурга – у част такмичара.

Почетна идеја о четири фестивала у четири годишња доба изнедрила је позоришни Кустендорф као трећи у низу, али једнако важан јер театар и траје упркос свему.

„Једино што не иде у прилог је што је читав свијет постао театар и што се заправо веће драме у последњих 20 година дешавају изван позоришта, али се и позориште на неки начин прилагођава у нову форму и што је најважније, ми се бавимо младим,оним који показују своју глумачку вештину и немамо намеру да доводимо највеће представе”, рекао је оснивач Фестивала Емир Кустурица.

Различите представе, позоришне идеје и решења повезују заједничке нити.

„Апсолутно тако је и конципирана селекција да се бави тематски сличном проблематикама, али на различит начин је третирају и из потпуно различитих углова на различитим предлошцима текстуалним – од Достојевског до Едварда Бонда”, каже селектор Фестивала Милан Нешковић.

„Јако је важно прво да погледамо једни друге, онда и да научимо нешто и свакако да чујемо коментаре после представа шта смо урадили”, изјавила је ауторка представе Кротка и учесница Фестивала Сара Симовић.

Уз младе, ни мото позоришног Кустендорфа – „Има ли живота пре смрти" не изгледа песимистички, већ нуди излаз и оптимизам.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије