Читај ми!

Благ или јак, бол не смемо да игноришемо – осим лека, постоје и нова решења

Процењује се да се свака пета особа у свету суочава са неким хроничним болом. Према подацима Светске здравствене организације, бол у доњем делу леђа погађа око 619 милиона људи, свих узраста. О томе, али и новинама у лечењу, говорило је 900 стручњака из земље и региона на симпозијуму у Београду.

У просеку становници Србије седе око пет сати дневно, а они старији и више. Подаци нису бољи ни код млађих, све су мање физички активни, подаци су Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Последице су бол.

„Ако погледамо бол данас у Србији, постоје разлике у популацији мушкараца и жена. Истраживање које смо радили пре шест месеци показало је да жене имају два пута чешћи хронични бол. То је бол у леђима, бол због реуматског проблема, неуропатски бол, бол у зглобовима и сада у 21. веку бол због стреса, најчешће индиковано са главобољом“, наводи проф. др Дејан Нешић, са Медицинског факултета у Београду.

„Не смемо апсолутно да игноришемо бол који је изузетно јак. Тада морамо да се јавимо код лекара, а када је бол нешто блажи, када је дуготрајнији, сматра се да онај бол који је хроничан, преко 12 недеља, преко три месеца, тада захтева и допунску дијагностику да се утврди о чему се ради“, наглашава проф. др Небојша Лађевић, председник Српског удружења за терапију бола.

"Едукација је суштина"

Са овим проблемима суочава се све више људи широм света, зато је важна стална едукација здравствених радника.

„Едукације је суштина, јер наши студенти врло често уче само о лековима против болова, али не разумеју бол. Он подразумева тело, ум и друштвени живот, који водимо што је много сложеније од једне таблете“, истиче др Николета Фосати из Лондона.

„Један од разлога је старост популације, али видимо и све више бола због психолошких проблема. Ако на пример патите од болова у леђима немојте да лежите, пробајте да вежбате, крећите се. Ако то не да резултате, посетите свог доктора“, саветује проф. др Карстен Бантел из Немачке.

О новинама у лечењу говорило се и на симпозијуму о болу у Београду.

„Изузетно добро можемо да контролишемо бол. Имамо добре лекове, имамо могућност интервентивних процедура које радимо на овом нашем 19 симпозијуму“, додаје професор Лађевић.

Стручњаци поручуј да ниједан бол не смемо да игноришемо, јер је то сигнал да имамо неки здравствени проблем. А када се бол јави, не узимајте лекове против болова на своју руку.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије