Амал Клуни саветовала тужиоца MKС који тражи хапшење лидера Израела и Хамаса

Адвокатица за људска права Амал Клуни била је специјална саветница у истрази Међународног кривичног суда који тражи хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и лидере Хамаса.

Амал Клуни саветовала тужиоца MKС који тражи хапшење лидера Израела и Хамаса Амал Клуни саветовала тужиоца MKС који тражи хапшење лидера Израела и Хамаса

Главни тужилац суда, Карим Кан, захвалио је Амал Клуни у изјави којом је најавио тај потез, описујући је као део "панела стручњака за међународно право“ коме се обратио за савет у овом случају. Многи од наведених стручњака су Британци, пише Гардијан.

"Комисија је састављена од стручњака са огромним угледом у међународном хуманитарном праву и међународном кривичном праву“, написао је Кан.

У изјави коју је објавила фондација Клунијеве за правду, објашњава се како је учествовала у случај МКС-а, који је издао захтеве за за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и његовог министра одбране Јоава Галанта, као и лидере Хамаса за наводне ратне злочине и злочине против човечности.

"Пре више од четири месеца, тужилац Међународног кривичног суда затражио је од мене да му помогнем у процени доказа о сумњи за ратне злочине и злочине против човечности у Израелу и Гази. Пристала сам и придружила се панелу међународних правних експерата да преузмем овај задатак. Заједно смо се укључили у опсежан процес прегледа доказа и правне анализе на Међународном кривичном суду у Хагу“, навел је Амал Клуни.

Како је истакла, упркос различитом личном пореклу, њихови правни налази су једногласни.

"Једногласно смо утврдили да је суд надлежан за злочине почињене у Палестини и од стране палестинских држављана. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су лидери Хамаса Јахја Синвар, Мохамед Дејф и Исмаил Ханије починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући узимање талаца, убиства и злочине сексуалног насиља. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су израелски премијер Бенјамин Нетнјаху и израелски министар одбране Јоав Галан починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући гладовање као метод ратовања, убиства, прогона и истребљења“, додаје се у образложењу.

Клунијева, која се суочила са критикама на друштвеним мрежама због тога што није јавно говорила о рату у Гази, такође је објаснила зашто је прихватила позив суда.

ерујем у владавину закона и потребу да се заштите животи цивила. Закон који штити цивиле у рату развијен је пре више од 100 година и примењује се у свакој земљи на свету без обзира на разлоге сукоба“, рекла је.

Напоменула је да као адвокат за људска права, никада неће прихватити да живот једног детета има мању вредност од живота другог.

"Не прихватам да било који сукоб треба да буде ван домашаја закона, нити да било који починилац буде изнад закона. Зато подржавам историјски корак који је тужилац Међународног кривичног суда предузео“, рекла је Клунијева.

Амал Клуни, који је удата за глумца Џорџа Клунија радила је на низу случајева који се односе на међународно право.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије