Бајденова администрација драстично увећала царине на кључне кинеске производе

Председник САД Џозеф Бајден увео је нове царине на широк спектар производа који се увозе из Кине као што су полупроводници, батерије, соларне ћелије или критични минерали.

На списку који је Џозеф Бајден објавио на налогу Икс наводи се да су 25 одсто веће царине уведене на алуминијум и челик, по 50 одсто скупље увозне дажбине на полупроводнике и соларне панеле и 100 одсто веће на електрична возила.

"Управо сам увео низ царина на робу произведену у Кини: 25 одсто на челик и алуминијум, 50 одсто на полупроводнике, 100 одсто на електричне аутомобиле и 50 одсто на соларне панеле. Кина је одлучна да доминира овим индустријама. Одлучан сам да осигурам да Америка води свет у њима", написао је Бајден на друштвеној мрежи Икс.

Међу кинеским производима на које ће царина бити већа за 25 одсто су и нелитијумске јонске батерије, медицински производи и лучке дизалице.

Царине на челик, алуминијум и личну заштитну опрему – које се крећу од нула до 7,5 одсто ће порасти на 25 одсто.

Упркос ризицима одмазде Пекинга, Бајден је рекао да су повећани намети пропорционалан одговор на кинеске превелике капацитете у сектору електричних возила.

Нове царине ступају на снагу након 90 дана.

Пекинг се оштро противи повећању царина на кинеску робу у САД

Министарство трговине Кине објавило је да се оштро противи повећању царина на кинеску робу у Сједињеним Америчким Државама и најавило да ће предузети одлучне мере да одбрани своја права и интересе.

Како се наводи у саопштењу, повећање царина крши обећање председника САД Џозефа Бајдена да Вашингтон "неће покушати да потисне и обузда кинески развој" и овај потез Беле куће ће "озбиљно утицати" на атмосферу билатералне сарадње двеју земаља.

"Сједињење Америчке Државе треба одмах да исправе своју грешку и укину додатне царине наметнуте Кини", закључује се у саопштењу.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије