Зашто је у јабланичком округу ове године лошији род јагоде

У Јабланичком округу јагоде се гаје на око 300 хектара. Због великих температурних осцилација, берба је ове године почела две недеље раније, а род је подбацио. Произвођачи нису задовољни ни ценом.

Кад крене берба Костићи су сваког другог дана у јагодњаку у селу Белановцу код Лесковца. Готово 3 деценије на 32 ара производе мирисне, сочне плодове. Пре 3 године уз субвенције осавременили су гајење јагода. Само за сертификоване саднице издвојили су 300.000 динара.

"Све смо урадили како треба. Имамо свог заштитара који нас саветује шта, како, јер то је за нас ново. Ми смо имали сасвим другачији начин производње, заштите, ђубрења, прихране, сада то иде савремено", наводи Зоран Костић, произвођач јагода.

Одрастао је уз јагоде и стекао диплому економисте. Иако није задовољан рачуницом Немања се традиције не одриче. Откупна цена јагода, каже, још није потврђена, али очекује од 100 до 120 динара по килограму.

Немања Костић, Зоранов син сматра да би реална цена са трошковима и улагањима и ценом радника била негде између 160 и 200 динара, али не зна од ког то зависи.

У јагодњаку Костића годинама исте сезонске раднице, њих 10-ак. Беру зналачки и пажљиво. Свака убере око 60 килограма дневно.

"3.500 динара узмемо 10 сати кад радимо, и 200 динара нам да за храну", каже Трајанка Здравковић, радница.

У лесковачком крају најзаступљенија сорта је зенга-зенгана. 90% производње је на отвореном. Од временских услова зависи и род. Ово је тешка година за јагодаре.

"Да су и ноћи биле мало топлије, значи да једноставно немамо тог колебања температуре, јагода би била крупнија, а то би сигурно надоместило тај принос који фали, значи од 30 до 50 %“, истиче мр Александар Митић, саветодавац ПССС Лесковац.

Влаге у земљишту има довољно. Сад је јагоди неопходно сунце, јер сваки кишни дан током бербе, наговештава нове проблеме и губитке.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије