Последњи дан за подношење захтева за доделу заштитног рама за тракторе

Реч је о трећем јавном позиву Агенције за безбедност саобраћаја, а у претходна два, решење о додели субвенционисаног рама добило је око 8 и по хиљада пољопривредника.

Скоро му је 6 деценија, а пали као да је нов. Слободан Шашић из Горње Врањске код Шапца, трактор не жели да мења, а због сигурности на путу и у раду, поднео је захтев за доделу заштитног рама.

“Трактор има 58 година, 59. За све је добар. Све је на свом месту, мотор урађен. Хидраулик нов, све ново. И, немам замерке, мало троши и док год хоћеш, тераш", каже Слободан Шашић, из Горње Врањске. На питање шта је потребно за рам, одговара: “Треба папир, треба да је плаћен порез, да се однесе у агенцију и то је то. И слика спреда”.

Када је пре 2 године расписан први јавни позив, у Србији је било око 100.000 трактора без заштитног рама или кабине.

Тривун Глишић, из Јевремовца код Шапца каже да му је трактор стар око 32 године. “Рам ће значити због безбедности. Да имам за регистрацију, да може да се региструје. Процедура је једноставна. Отишао сам, исплатио обавезе, порез, нисам много ни имао. Надам се да ћу добити рам и да ћу бити безбедан”.

У шабачком Одељењу за пољопривреду, кажу да је интересовање за доделу рама, веће него претходних година. Право на субвенцију имају и власници трактора који није регистрован.

“Ко нема регистрован трактор, мора имати изјаву, два сведока, оверену да је тај трактор у власништву преко пет година. Мора имати фотографију предње стране трактора, и потврду о измиреним пореским обавезама из локалне пореске администрације, тј порез на имовину. Оно што је јако битно плаћа се такса од 1.040 динара. Захтеве могу подносити електронски или путем поште”, истиче Предраг Вујковић, из Одељења за пољопривреду Града Шапца.

Од следеће године, трактори који су произведени након 1983. неће моћи да учествују у сабораћају без кабине или заштитног рама.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије