У Медвеђи код Трстеника родитељи и ђаци забринути због премештања једног ученика

Било да је реч о вршњачком или насиљу ђака над професором - аларм је забринутост. Премештај ученика који је на мери појачаног васпитно педагошког рада из Трстеника у Медвеђу, изазвао је негодовање родитеља у овом поморавском селу.

Да у школу долази ученик проблематичног понашања родитељи су сазнали од деце после пролећног распуста. Сматрајући да је требало да буду обавештени од надлежних први пут су се окупили прошле недеље.

„Наши захтеви тада су били да школа све родитеље обавести о доласку тог ученика, јер за насто није нимало наивна ситуација с обзиром на дешавања у Рибникару. Деца су уплашена , родитељи такође. Ми сматрамо да ако постоји појачан појачан васпитно педагошки рад да нам неко каже да он има промену у понашању, да нам неко после Рибникара сме да гарантује да су наша деца безбедна. Школа треба да пружи поверење и безбедност сваком ученикупа и њему у крајњем случају, али нама то нико није реко.", каже Драгана Глишић, родитељ.

Нови ученик је данас на настави, а родитељи су заједно са децом дошли до школе.

„Највећи проблем је што су деца у страху за своју безбедност, плаше се једноставно. Ја сам морао моје дете да убеђујем 2 дана да треба да дође у школу, да види шта ће да буде, да смо ми ту испред", наводи родитељ Александар Павловић.

„Премештај се врши уз сагласност школе где одлази ученик и школа има информацију о претходном понашању ученика. Свакако да је у оваквим ситуацијама велика забринутост родитеља и негде је важно да школа, директор, тим за заштиту ученика од насиља и сви други органи информишу родитеље ученика о доласку новог ученика, наравно при томе треба водити рачуна о заштити података о личности, о неком праведном поступању. То што је ученик можда у претходној школи показивао проблематично понашање не значи да ће у новој средини тако понашати. Потребно је дати шансу и важно је да сви ученици имају право на образовање, па тако и тај ученик", објашњава Светлана Алексић, психолог члан тима за борбу против насиља.

Директор школе није желео пред камеру, нити да коментарише случај, али је ипак пристао на разговор са родитељима у присуству правника. Предочено им је да Закон није прекршен, након чега су се разишли, не мање забринути.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије