РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Курсна листа за 21. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5445120/kursna-lista-za-21-maj-2024.html Званични средњи курс: 117,1131 КУРСНА ЛИСТА БР.94
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 21.05.2024. ГОДИНЕ

 

 
1. Курсеви из ове листе примењују се од 8 часова 21.05.2024. године до 8 часова на дан када ће бити формирана наредна курсна листа.
]]>
Tue, 21 May 2024 08:13:58 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5445120/kursna-lista-za-21-maj-2024.html
Пет дана жалости у Ирану због Раисијеве смрти https://www.rts.rs/vesti/svet/5445102/ebrahim-raisi-petodevna-zalost-iran.html У Ирану је проглашена петодневна жалост поводом погибије председника Ебрахима Раисија, а званична сахрана шефа државе и других погинулих обавиће се у Табризу, одакле ће тела жртава касније бити пренета у родне градове жртава. Дан жалости због смрти иранског председника проглашен је и најављен у Турској и Пакистану. Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи објавио је петодневну жалост након смрти иранског председника Ебрахима Раисија и изразио саучешће народу Ирана.

Хамнеи је заједничком сликом на Иксу (Твитеру) одао почаст Раисију, који је, према наводима медија, једног дана требало да наследи позицију врховног вође Исламске републике.

Званична сахрана иранског председника, министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и осталих који су настрадали у паду хеликоптера je у Табризу, главном граду Источног Азербејџана.

Раисијево тело ће касније бити однето у Техеран, пре него што буде сахрањено у његовом родном граду Мешхаду, на североистоку Ирана.

Након меморијалне церемоније у Табризу, у плану је још једна у граду Кому, осам километара југозападно од Техерана.

Дан жалости у Турској и Пакистану, Вучић изразио саучешће

Бројне земље и званичници су изразили саучешће поводом Раисијеве смрти, међу њима и председник Србије Александар Вучић, који је истакао да је погинули председник Ирана био искрени и доследни пријатељ Србије.

Премијер Пакистана је због погибије Раисија најавио, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио, национални дан жалости. 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је саучешће и истакао да су Раиси и страдали шеф иранске дипломатије Хосеин Ами Абдулахијан били искрени пријатељи Русије. Председник Кине Си Ђинпинг навео је да је Раиси допринео безбедности и стабилности земље.

Европска унија (ЕУ) је такође изразила саучешће, док је Бела кућа саопштила да је покојни председник Ирана одговоран за подршку Ирана "терористичким мрежама широм региона", те да "има много крви на рукама".

Раиси је за собом оставио супругу и две ћерке.

Хеликоптер у којем су били председник Раиси и Абдолахијан срушио се на северозападу Ирана, у региону Верзеган, а поред њих двојице, погинуло је још шест особа.

Потпредседник Ирана Мохамед Мохбер именован је за привременог председника, до избора који ће бити одржани 28. јуна.

]]>
Tue, 21 May 2024 08:21:35 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5445102/ebrahim-raisi-petodevna-zalost-iran.html
Нетанјаху: Одлука МКС нови облик антисемитизма https://www.rts.rs/vesti/svet/5445112/netanjahu-odluka-mks-novi-oblik-antisemitizma.html Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху оценио је да је одлука главног тужиоца Међународног кривичног суда (МKС) Kарима Kана да затражи издавање налога за његово хапшење ''нови облик антисемитизма'' који се, како је рекао, ''са универзитета преместио у Хаг''. Бенјамин Нетанјаху је истакао је да је тај потез МKС-а ''потпуно изобличење стварности'', преноси Тајмс ов Израел.

Обећао је израелској јавности да ће ''напор МKС да веже руке Израелу пропасти“ и да ниједно међународно тело неће спречити Јерусалим да ''удари оне који траже наше уништење“

Нетанијаху је нагласио да ће Израел, упркос одлуци Kарима Kана, уништити Хамас и постићи ''потпуну победу“.

Одлуку тужиоца МКС-а назвао је и ''апсурдом'' и навео да је због тога цео Израел на мети.

''С гађењем одбацујем поређење демократског Израела и масовних убица Хамаса које је направио главни тужилац хашког суда'', рекао је Нетанијаху.

Он је истакао да не схвата на који начин Kан упоређује ''Хамас који је убијао, палио, клао, обезглављивао, силовао и киднаповао нашу браћу и сестре и војнике ИДФ који су водили праведни рат“.

Главни тужилац МKС Kарим Kан рекао је у понедељак да су против Нетанијахуа и министра одбране Јоава Галанта поднети налози за хапшење на основу оптужнице због ''изазивања истребљења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу''.

Поред тога, суд је јуче затражио и хапшења лидера Хамаса - Јахје Синвара, Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијеа.

Њих тројица терете се ''за истребљење, убиство, узимање талаца, силовање и сексуалне нападе''.

]]>
Tue, 21 May 2024 07:44:18 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5445112/netanjahu-odluka-mks-novi-oblik-antisemitizma.html
Јанковићева: Подаци о убиству жена алрмантни, измена кривилног законика само део решења https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445096/jankoviceva-podaci-o-ubistvu-zena-alrmantni-izmena-krivilnog-zakonika-samo-deo-resenja.html Од почетка године, у породичном насиљу страдало је девет жена. Пре неколико дана, када је обележен национални Дан сећања на жене жртве насиља, речено је да је од 2010. године до данас, од стране члана породице или партнера, убијено најмање 350 жена. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су подаци алармантни, да институције могу да унапреде систем, али и да је измена кривичног законика само део решења проблема. Немогуће је утврдити колико је тачно жена страдало у породичном насиљу - јер не постоји званично јавно доступна евиденције и утврђен број жена које су умрле од последица дугогодишњег трпљења насиља. Велики број убијених жена нису раније пријавиле насиље, јер нису имале поверење да ће их институције заштитити. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је 415 жена убијено и да је толико уништених породица за 13 година.

и подаци су аларманрни. Институције могу да унапреде систем заштите. Нова Влада и систем правосуђа могу да направе промене. Измена кривичног законика је део решења, али то није једино решење“, истакла је Бранкица Јанковић.

Повереница је истакла да морамо да учинимо додатне напоре, да се врати поверење у институције и да сваки корак посматрамо из позиције жртве. Напоменула је да морамо да негујемо културу односа према жени.

Сматра да изменом у кривичном законику у делу који се односи на силовање и забрану ширења порнографских снимака, као и обавештавањем жене да је починилац дела побегао из затвора или пуштен на слободу важни кораци да се предупреде нежељени случајеви насиља.

"Бројке довољно говоре за себе, свака жртва је позив да решавамо ствари“, каже Јанковићева и напомиње да убица неће да гледа шта пише у закону.

Истакла је да почетак проблема мора да почне да се решава у породици.

Према њеним речима, потребна је стабилност и мора да се промени мишљење по коме се жена своди на објекат, којој је место у кухињи и да се промени неговање културе неравноправности.

Цео разговор са Бранкицом Јанковић можете погледати у видеу на почетку текста.

]]>
Tue, 21 May 2024 08:09:42 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445096/jankoviceva-podaci-o-ubistvu-zena-alrmantni-izmena-krivilnog-zakonika-samo-deo-resenja.html
Стејт департмент: Разочарани смо акцијом полиције у банкама на северу КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5445103/stejt-department-razocarani-smo-akcijom-policije-u-bankama-na-severu-kim.html Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је, како је наведено, "полиција предузела акцију у финансијским институцијама на северу KиМ", истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије. "Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води Европска унија. Ова акција није координирана са међународним партнерима и ескалира тензије", наведено је у одговору портпарола Стејт департмента за Глас Америке, након што су припадници тзв. косовске полиције упали у понедељак и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу KиМ.

Истиче се да то подрива перцепцију о доброј вери Приштине "у решавању отворених питања" са Београдом кроз дијалог који води ЕУ.

Стејт департмент подсећа да је Влада САД доследно позивала Приштину на координацију како би подржала њен напредак на евроатлантском путу, а да је последњи пут то урадила подсекретарка Елизабет Ален на састанку са премијером привремених приштинских институција Аљбином Kуртијем 19. маја.

Стејт департмент понавља и "јасну забринутост" САД због примене уредбе централне банке у Приштини која ограничава употребу динара на KиМ.

Вашингтон апелује на Приштину да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу уз посредовање ЕУ као одговарајућем каналу за решавање питања у вези са нормализацијом односа између Београда и Приштине и да се позабави основним потребама свих својих грађана - укључујући и оне из српске мањине - негативно погођених недавним променама валутних прописа”.

Припадници тзв. косовске полиције упали су и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу KиМ, док су грађани у том тренутку покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања. Приведен је, па пуштен директор директора филијале Банке Пoштанске штедионице у Kосовској Митровици Игор Радић.

Предеседник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти упадом тзв. специјалне полиције у експозитуре Поштанске штедионице на северу KиМ показује да је очајан јер му његови "ктитори" још увек нису омогућили улазак тзв. Kосова у Савет Европе, док је директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић истакао да је упад у експозитуре Поштанске штедионице ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на KиМ.

Према уредби коју су усвојиле привремене приштинске институције, на KиМ су од 1. фебруара готовинске транскације дозвољене само у еврима, што значи забрану динара. Уредба Приштине довела је у питање егзистенцију и опстанак Срба на KиМ, пошто своја примања од државе Србије добијају у динарима.

]]>
Tue, 21 May 2024 07:21:44 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5445103/stejt-department-razocarani-smo-akcijom-policije-u-bankama-na-severu-kim.html
Настављају се борбе код Харкова; Шпанија најавила нови пакет помоћи Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5445053/rat-ukrajina-rusija-21-maj-rts.html Рат у Украјини – 817. дан. Настављене су жестоке борбе у Харковској и Луганској области. Русија тврди да је преузела контролу над насељем Бeлогоровка у области Луганска, док Украјина наводи да успешно зауставља руске снаге да уђу у то село. Шпанија је најавила да ће у јуну послати Украјинцима нову војну помоћ, укључујући муницију и тенкове "леопард". Председник Украјине Володимир Зеленски, међутим, није задовољан брзином испорука помоћи западних савезника. Борбе се настављају у Харковској области код места Старице и Волчанска, док руска војска најактивније напада на Покровском правцу, тврди украјински Генералштаб.

Украјински званичници, такође, навели су да и даље контролишу око 60 одсто територије пограничног Волчанска, као и да напади на тај град не престају.

Са друге стране, руски званични тврде да су заузели насеље Бeлогоровка у Луганској области, док је украјинска војска саопштила да успешно одбија нападе код тог места.

Председник Украјине Володимир Зеленски, истовремено, изјавио је да је западним савезницима потребно "превише времена" да донесу одлуке о војној подршци Украјине, истичући да свака одлука касни за око годину дана.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин, у међувремену, рекао је да ће снаге Кремља у наредном периоду покушати да створе тампон-зону дуж украјинске границе, али да ће Украјина имати сталан прилив помоћи од САД, што ће променити ситуацију на ратишту.

За то време, шпанска министарка одбране Маргарита Роблес најавила је да ће њена земља у јуну послати нови пакет војне помоћи Украјини, укључујући тенкове "леопард" и муницију.

]]>
Tue, 21 May 2024 07:21:33 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5445053/rat-ukrajina-rusija-21-maj-rts.html
Славољуб изградио дечје одмаралиште на Бешњаји у спомен на преминулог сина јединца https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445005/slavoljub-izgradio-decje-odmaraliste-na-besnjaji-u-spomen-na-preminulog-sina-jedinca.html Завршени су груби грађевински радови на одмаралишту на планини Бешњаји. У изградњу је пола милиона евра уложио Kрагујевчанин Славољуб Милановић, како би сачувао сећање на прерано преминулог сина јединца Богдана. Остатак средстава треба да обезбеди град. Одмаралиште би требало да почне да ради следеће године. На дан када би Богдан напунио 34 године, отац је испунио обећање. То га и држи у животу, да сагради дечје одмаралиште и сачува успомену на преминулог сина. Он је био блистав ум, ИТ стручњак, школован у Америци. Журио је да оствари своје снове, али болест је била бржа. Преминуо је у 28. години.

"Цео његов непроживљени живот је овде, цео мој живот је овде, све смо уложили у ову зграду, само да сачувамо његово име. Све што смо зарадили и прошлост и будућност и срце и емоције, све је овде", каже Славољуб Милановић, Богданов отац.

Уткано у грађевину од око 2.000 квадратних метара, са стотинак лежајева, затвореним базеном. Има још планова Славољуб Милановић, који више од седам месеци свакодневно бди над будућом заоставштином за Богдана. Да остану траг и сећање.

"Када пројуре прва деца, моја мисија је завршена и ја сам завршио моју причу. Ја само за то живим", поручује Славољуб.

Будуће одмаралаште удахнуће нови живот Бешњаји, ваздушној бањи између Kрагујевца и Јагодине, на којој се укрштају руже ветрова. Некада омиљено одмаралиште Kрагујевчана, после деценија пропадања, требало би од наредне године поново да угости малишане.

На потезу је град, који ће управљати тим објектом.

"Обавезе града су да приведе објекат крају у складу са уговором који имамо потписан и наравно да асфалтира пут до саме локације", додаје Никола Дашић, градоначелник Kрагујевца.

Вредност комплетног пројекта је изнад милион евра. Изграђен из љубави, понос је Славољуба и града Kрагујевца. Неким новим клинцима на дар.

]]>
Tue, 21 May 2024 06:15:47 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445005/slavoljub-izgradio-decje-odmaraliste-na-besnjaji-u-spomen-na-preminulog-sina-jedinca.html
Олакшице за струју и гас - најсиромашнијима највеће субвеције https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443626/olaksice-za-struju.html Олакшице за плаћање струје у грејној сезони користило је око 170.000 најугроженијих грађана, два и по пута више него раније. Од октобра до марта и пензионерима са минималним пензијама умањивани су рачуни за 1.000 динара. Ове године за мере енергетске ефикасности, најсиромашнији ће имати највеће субвенције. Иако је стање побољшано и даље има грађана који се жале да тешко долазе до енергетских повластица. За бесплатних 120 до 250 киловат сати струје месечно најсиромашнији грађани захтев обнављају сваке године. Од прошле године те повластице се могу добити и за грејање из топлана, а у грејној сезони и за гас.

"Много је више корисника који остварују паво на попуст за електричну енергију од корисника који користе право за топлотну енергију. Чак је разлика огромна. Ако за првих шест месеци имамо поднетих нових 600 захтева за електричну енергију око тридесетка је за топлотну“, каже Надица Шалингер, шефица Одсека за бригу о деци, борачку и инвалидску заштиту у Лесковцу.

Право на енергетске олакшице имају примаоци социјалне помоћи, дечијег додатка, туђе неге и помоћи, најсиромашнија сеоска домаћинства и друге породице са малим приходима. На енергетску заштиту могу рачунати и домаћинства која имају тешке болеснике.

"Ако користе инхалаторе, или пацијенти који су на дијализи и дјализирају се у кућним условима имају могућност да буду заштићени од искључења струје. У ова два месеца имали смо и такве захтеве и донето је решење за 12 лица, али је битно да имају и предлог лекара који ће да потврди то здравствено стање и да је електрична енергија неопходна за њихово нормално функционисање“, каже Данијела Милосављевић, већница за социјална питања у Врању.

Попусти значе јер већини преполове рачуне за струју и грејање. Надлежни тврде да је процедура поједностављена.

“Статус се стиче једним папиром, то морам да нагласим. Значи трудили смо да документација не буде преобимна. Ове године смо створили могућност енертски угроженим купцима да се јаве на позив локалних самоупрва да санирају своје домове да замене столарију, котлове, кровове, фасаде. И они имају могућност добијња сувенције од чак 90 одсто", каже Дубравка Ђедовић Хандановић, министрка рударства и енергетике.

Задатак локалних самоуправа је да информишу грађане о енергетским олакшицама. Сваки одбијени захтев мора бити ваљано образложен, а неправилности грађани могу пријавити ресорном министарству.

]]>
Tue, 21 May 2024 07:38:59 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5443626/olaksice-za-struju.html
Већ почеле гужве за издавање пасоша – колико се чека термин и може ли без заказивања https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5444671/vec-pocele-guzve-za-izdavanje-pasosa--koliko-se-ceka-termin-i-moze-li-bez-zakazivanja.html Уочи сезоне годишњих одмора, почеле су гужве за издавање личних докумената. Шта треба да знате како бисте заменили пасош или личну карту и колико се чека на та документа? Душко је већ уплатио породично путовање у Италију у септембру. Да не би чекао последњи час да продужи лична документа, покушао је да закаже термин преко е-Управе већ сада, али без успеха.

"Ушао сам преко интернета на е-Управу и покушао да закажем термин у општини Земун за продужење пасоша и личне карте, међутим приликом укуцавања на е-Управу тражили су ми и пасворд и моју мејл адресу и ја то све укуцам и на крају ми излази да је код неисправан, па сам мислио да сам погрешио", објашњава Душко Радић.

Kако каже, покушали су и супруга и син, али ни они нису успели.

Нисмо добили одговор из е-Управе, али како смо незванично сазнали, преко е-Управе могуће је заказати термине само до 30 дана унапред. Све пре тога је прерано, али не мора да значи и да неће бити прекасно ако се овај Београђанин пријави, на пример, 1. августа.

Велике гужве пред сезону годишњих одмора

Kао и сваке године пред сезону годишњих одмора, велике су гужве. На улазу у полицијску станицу Нови Београд - прометно.

"Министарство унутрашњих послова је упутило запослене из других организационих јединица како би, као и претходних година, и ове године појачали рад на пријему биометријских докумената и људи су усмерени према полицијским станицама где су отворене све расположиве радне јединице како би се пријем захтева вршио на што више радних места и самим тим смањило чекање грађана у редовима", истиче Бојана Дуловић, начелница Одељења за путне исправе ПУ за Град Београд.

"Нико неће бити враћен"

Сви који немају заказан термин, захтев за издавање личних докумената могу да поднесу у једној од 17 полицијских станица и 10 испостава сваког радног дана од 7 до 20 сати.

"Свако ко буде дошао предаће захтев, јер све полицијске станице и полицијске испоставе на територији Града Београда примају грађане без обзира на то где имају пријављено пребивалиште, на којој општини, значи биће примљени и нико неће бити враћен", додаје Дуловићева.

У овом моменту први слободан термин у полицијским станицама Земун, Раковица и Вождовац је 19. јун, у свим осталим, по нова лична документа могуће је отићи тек 26. јуна. 

]]>
Tue, 21 May 2024 06:14:51 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5444671/vec-pocele-guzve-za-izdavanje-pasosa--koliko-se-ceka-termin-i-moze-li-bez-zakazivanja.html
Данас је Свети Јован Богослов, верује се да чудесни прах из његовог гроба лечи многе болести https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445037/danas-je-sveti-jovan-bogoslov-veruje-se-da-cudesni-prah-iz-njegovog-groba-leci-mnoge-bolesti.html Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Јована Богослова. Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа. Свети Јован Богослов рођен је у побожној рибарској породици на Галилејском језеру. Заједно са братом Јаковом, кренуо је за Христом.

Штавише, за њега се каже да је био омиљен Исусов ученик. Једини је он, са Светом Богомајком остао под крстом распетог Господа, обећавши да ће чувати Пресвету Богородицу и служити је до краја њеног овоземаљског живота.

Kасније је отишао у Ефес, где је многе преобратио у хришћанство.

Иако понижаван и мучен, а затим и прогнан на острво Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откривење.

По доласку на престо цара Нерве, ослобођен је и враћен у Ефес, где је наставио своју мисију. Поживео је више од 100 година.

Kако учи хришћанство, када је осетио да му се ближи судњи час, рекао је ученицима да му ископају раку у облику крста, а потом је жив сишао у свој гроб.

Kада су његови пријатељи то чули, отворили су гроб, али нису нашли тело светитеља.

Јована Богослова црква прославља два пута у години – 9. октобра по новом календару, на дан његовог упокојења, и на данашњи дан када се из његовог гроба шири чудесни, а верује се и лековити прах, који верници узимају за исцељивање мука и разних болести.

]]>
Tue, 21 May 2024 06:05:26 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5445037/danas-je-sveti-jovan-bogoslov-veruje-se-da-cudesni-prah-iz-njegovog-groba-leci-mnoge-bolesti.html
Нетанјаху: Одлука МКС-а апсурдна, цео Израел на мети; Хамас: Жртва се изједначава са џелатом https://www.rts.rs/vesti/svet/5445052/netanjahu-odluka-mks-a-apsurdna-ceo-izrael-na-meti-hamas-zrtva-se-izjednacava-sa-dzelatom.html Сукоб Израела и Хамаса – 228. дан. Међународни кривични суд (МКС) затражио је издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта због наводних ратних злочина. Суд је затражио и хапшења тројице високих лидера Хамаса, због ратних злочина и злочина против човечности, у нападу на кибуце. Бенјамин Нетанјаху је реаговао оценивши да је таква одлука суда апсурдна, те да је цео Израел на мети. Огласио се и Хамас и поручио да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом". Израелски политчари осудили су захтев Међународног кривичног суда (МКС) за хапшењем Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта, и позвали пријатељске земље да распусте Међународни кривични суд - први стални међународни суд за ратне злочине, који признају 124 државе.

Хамас поручује да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом", и охрабрује Израел да у Појасу Газе, настави рат до истребљења.

Председник САД сматра да је захтев тужиоца МКС-а за издавање налога за хапшење израелских лидера ''нечувен'', те да се не слажу с поређењем Израела и Хамаса.

Истовремено, израелска војска наставља војну акцију широм Појаса Газе. У Рафи, Џабалији и Беит Лахију, погинуло је на десетине Палестинаца.

Израелски министар одбране Галант је у разговору са америчким саветником Џејком Саливеном, најавио ширу војну акцију у Рафи.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од 7. октобра порастао је на 35.562, повређено је  79.652, саопштило је Министарство здравља Газе.

Палестинци у Појасу Газе све више се суочавају са несташицом хране. Достава помоћи у Газу преко прелаза Рафа престала је након што га је израелска војска заузела 7. маја.

]]>
Tue, 21 May 2024 06:49:21 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5445052/netanjahu-odluka-mks-a-apsurdna-ceo-izrael-na-meti-hamas-zrtva-se-izjednacava-sa-dzelatom.html
Данас топло, али уз наранџасти метео-аларм, поподне могуће непогоде https://www.rts.rs/vesti/vreme/5445081/danas-toplo-ali-uz-narandzasti-meteo-alarm-popodne-moguce-nepogode.html Данас у Србији променљиво, топло и нестабилно време, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином. У другом делу дана могуће непогоде. РХМЗ је упозорио да је наранџасти метео-аларм данас на снази у Бачкој, Банату, Поморављу, западној, источној, југозападној и југоисточној Србији.

Поподне и увече се локално очекују краткотрајне временске непогоде – обилнији пљускови, између 20 и 40 милиметара за кратак временски период, понегде и више.

У зони пљуска биће јак и олујни ветар, а могућ је и град.

Током дана ће на југу Баната дувати јак и олујни југоисточни ветар који ће крајем дана и током ноћи бити у слабљењу.

Јутарња температура од 12 до 18, а највиша од 23 до 29 степени.

Променљиво и нестабилно време задржаће се и наредних дана.

]]>
Tue, 21 May 2024 06:03:38 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5445081/danas-toplo-ali-uz-narandzasti-meteo-alarm-popodne-moguce-nepogode.html
Ђурић: Очекујем борбу до последњег тренутка у Њујорку https://www.rts.rs/vesti/politika/5445076/djuric-ocekujem-borbu-do-poslednjeg-trenutka-u-njujorku.html Велика и снажна борба траје у Њујорку, поручује шеф српске дипломатије Марко Ђурић и истиче да је у току састанак председника Вучића са тимом српских диломата у Њујорку. На седници Генералне скупштине УН у четвртак разматраће се предлог резолуције о Сребреници. Очекујем тешку борбу и борбу до последњег тренутка, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић из Њујорка где је допутовао са председником Србије Александром Вучићем.

“Разматрамо државу по државу, улажемо додатне напоре и сагледамо шта можемо да урадимо у ових преосталих нешто више од 48 сати”, рекао је Ђурић.

Указао је да је извесно да ће бити интензивна дипломатска активност и да ће бити озбиљна борба.

"Притисак са којим се суочавамо не само ми, већ и земље које се изјашњавају о овој теми, је огроман и тога треба да будемо свесни. Паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су 20 пута јаче, неке од њих и више од тога од Србије", додао је Ђурић.

“Земље које се изјашњавају, афричке, азијске и латиноамеричке земље, суочавају се буквално у појединим сегментима и у појединим ситуацијама и са политичким уценама. Међутим, оно што могу да кажем, јесте да сав кредибилитет који држава Србија има и који смо кроз деценије, и кроз Покрет несврстаних и кроз економску сарадњу, али и кроз принципијалну политику по којој смо постали познати, данас употребљавамо”, рекао је Ђурић.

"Немам сумње да ће делегација Србије учинити све што је могуће"

Очекујем тешку борбу и очекујем борбу до последњег тренутка, али немам никакве сумње да ће делегација Србије, предвођена председником, учинити апсолутно све што је људски могуће, улажући апсолутно све од политичког, државног кредибилитета, да бисмо извукли најбољи могући резултат за Србију, поручио је шеф српске дипломатије.

“Пре месец дана ово је била готова, завршена ствар. Нико није ни очекивао да ће се неко усудити да се супротстави нечему што је већ било зацртано унапред као политичка осуда Србије, као стварање једне моралне стигме коју би требало да носе не само садашње, већ и, нажалост, будуће генерације и да практично уз Холокауст, геноцид у Руанди, догађај у којима су умрли милиони људи, убијени милиони људи и Срби буду означени практично на посредан начин као одговорни, као морално криви пред савешћу човечанства”, додаје Ђурић.

“Ми смо се супротставили тој врсти неправде, супротставили смо се прављењу вештачке хијерархије међу жртвама у којој и српске и друге жртве не би била обележене на одговарајући начин, а Србији би била залепљена етикета. Kоспонзори резолуције нарочито нису очекивали и нису желели сценарио у којем се ми овако активно супротстављамо. Мислим да ће то уродити одређеним плодом. Не бих да дижем очекивања претерано, али сасвим сигурно да ствари не пролазе и да неће проћи на начине које су аутори ових резолуција замислили”, нагласио је Ђурић.

"Наша аргументација је чврста"

Поновио је да се све државе које се изјашњавају суочавају са огромним притиском неких од најразвијенијих западних земаља.

“И разговарати у таквим околностима није ни мало једноставно. Али, опет, понављам, наша аргументација је чврста. Ми се, борећи се за нашу позицију, боримо за регионалну стабилност, боримо се за добре међуљудске односе између народа у нашем региону, против подела, против свађа, али и против хијерархије међу жртвама”, навео је Ђурић.

На питање да ли ћемо после овог гласања имати више пријатеља или више партнера у свету, Ђурић каже да ћемо сасвим сигурно имати много више оних који нас поштују због тога што нисмо дозволили да будемо згажени и због тога што смо подигли свој глас за заштиту наших интереса.

“А нашу мрежу пријатељства ми морамо да наставимо да градимо. Дакле, ми смо у послу стварања мреже пријатеља и мреже оних који разумеју позицију Србије. Не само по овој изузетно тешкој теми, већ и по многим другим темама, то смо видели и код Експа, где је Србија успела да добије домаћинство једној од најпрестижнијих светских изложби у конкуренцији са неким од највећих сила света”, поручио је Ђурић.

"Неко жели да свађа комшије и отвара старе ране"

Сутра нас очекује десетине састанака, додаје Ђурић.

“У среду нас очекује још активности, али сасвим сигурно да нас очекује до самог последњег тренутка интензивна плејада потеза са наше стране који имају за циљ да зауставе противнике наше позиције у намери да Србији лупе овај срамни жиг. Дакле, на нашој страни је искрена и истинска жеља да нашу земљу и наш народ дугорочно заштитимо од једне стигме”, нагласио је Ђурић.

Истакао је да ће по сваку цену сачувати Србију.

“И по сваку цену ћемо се овоме супротстављати, а какав год резултат да буде на крају остаће записано да велики део човечанства није подржао овако нешто. И да је било и европских, и афричких, и азијских, и латиноамеричких земаља које то нису подржале, да је било много исламских земаља које то нису подржале, зато што ово није питање сукоба између нас и Бошњака и није питање међунационалних односа. Неко жели да свађа комшије, неко жели да отвара старе ране. Ми не желимо да им дозволимо нити да нама лупају стигму, нити да дестабилизују наш регион, нити да од Србије праве крпу”, закључио је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је уочи пута, са председником Републике Српске Милорадом Додиком, молебну у Храму Светог Саве на Врачару. Вучић је од патријарха Порфирија затражио благослов да иде у Њујорк да се бори за будућност земље.

]]>
Mon, 20 May 2024 23:49:36 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5445076/djuric-ocekujem-borbu-do-poslednjeg-trenutka-u-njujorku.html
Бивши директор црногорске полиције Веселин Вељовић у тешком стању пребачен у болницу https://www.rts.rs/vesti/region/5445070/bivsi-direktor-crnogorske-policije-veselin-veljovic-u-teskom-stanju-prebacen-u-bolnicu.html Бивши директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић превезен је у Клинички центар Црне Горе и његово здравствено стање је угрожено, рекао је његов адвокат Михаило Волков. Михаило Волков је рекао да су на Вељовићево лоше здравствено стање указивали претходних месеци.

"Смештен је на КБЦ и његово здравствено стање је озбиљно угрожено, на шта смо указивали претходних месеци", рекао је Михаило Волков.

Виши суд потврдио је прошле седмице оптужницу против Веселина Вељовића. Специјално државно тужилаштво том је суду оптужницу доставило у јануару.

Оптужницом је обухваћено 15 особа, које се терете за кривична дела стварање криминалне организације, два кривична дела кријумчарења, прање новца и злоупотреба службеног положаја.

Као организатор криминалне групе која се бавила кријумчарењем цигарета означен је А. М., који је у бекству.

Веселин Вељовић је оптужен за злоупотребу службеног положаја и стварање криминалне организације.

Тужилаштво га терети да је поверљивим информацијама помагао шефу криминалне организације А. М. да шверцује цигарете.

Бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић ухапшен је по налогу Специјалног државног тужилаштва 24. јула прошле године.

]]>
Mon, 20 May 2024 22:03:19 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5445070/bivsi-direktor-crnogorske-policije-veselin-veljovic-u-teskom-stanju-prebacen-u-bolnicu.html
Серија земљотреса погодила југ Италије, најснажнији 4,4 јединице Рихтера https://www.rts.rs/vesti/svet/5445060/serija-zemljotresa-pogodila-jug-italije-najsnazniji-44-jedinice-rihtera.html Серија земљотреса, од којих је најснажнији био јачине 4,4 јединице Рихтерове скале, погодила је југ Италије. Kако је саопштио Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ), најснажнији земљотрес се догодио у 20.10 часова, а епицентар је био 11 километара од Напуља, на дубини од три километра.

Национални институт за геофизику и вулканологију навео је да је први јачи потрес био јачине 3,5 јединица и да се осетио у Напуљу.

Земљотрес се осетио и на острву Прочида, преноси Анса.

За сада нема извештаја о штети.

]]>
Mon, 20 May 2024 21:24:43 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5445060/serija-zemljotresa-pogodila-jug-italije-najsnazniji-44-jedinice-rihtera.html
ГИК усвојио Одлуку о броју и изгледу гласачких листића, штампање почиње сутра https://www.rts.rs/vesti/politika/5444999/gik-usvojio-odluku-o-broju-i-izgledu-glasackih-listica-stampanje-pocinje-sutra.html Градска изборна комисија (ГИК) је на данашњој седници усвојила Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, расписаним за 2. јун, док ће штампање гласачких листића почети сутра. Такође је усвојена и Одлука о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, саопштио је ГИК. Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је да штампање изборних листича почиње сутра у 20 часова у штампарији Службеног гласника.

"Гласачки листићи штампаће се на А4 формату, на папиру плаве боје, заштићеним воденим жигом по целој површини", рекао је Лукић.

Нагласио је да ће бити одштампано 1.602.212 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 17. маја 2024. године.

Лукић је рекао да су сви чланови ГИК-а, страни и домаћи посматрачи, као и медији позвани да присуствују почетку штампања листића у штампарији Службеног гласника (Лазаревачки друм 13-15), као и да су обавештени и подносиоци изборних листа да пошаљу своје представнике, додаје се у саопштењу.

ГИК је претходно донео Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање.

ГИК је у наставку седнице одбацио Приговор бирача Бранка Стефановића из Београда, поднет 20. маја 2024. године, против Одлуке о објављивању укупног броја бирача у граду Београду, јер је поднет од неовлашћеног лица, додаје се у саопштењу.

Претходно су усвојени записници са 15. и 16. седнице Градске изборне комисије.

]]>
Mon, 20 May 2024 19:34:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5444999/gik-usvojio-odluku-o-broju-i-izgledu-glasackih-listica-stampanje-pocinje-sutra.html
Мали за РТС: Експо је најважнија развојна шанса Србије, тада очекујемо 100 милијарди евра БДП-а https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5444805/mali-za-rts-ekspo-je-najvaznija-razvojna-sansa-srbije-tada-ocekujemo-100-milijardi-evra-bdp-a.html Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да су сви шипови за Експо постављени, а да је данас постављен и први шип за национални стадион. Поручује да је Експо највећа развојна шанса наше земље. Очекујемо да ћемо те године имати три милиона посетилаца и 100 милијарди евра БДП, навео је Мали. Синиша Мали, који је данас ненајављено обишао градилиште Експа, каже да је то наше највеће градилиште, најважнији пројекат и највећа развојна шанса наше земље.

“Дакле, 2027. године Србија ће бити домаћин највеће светске манифестације. У том тренутку очекујемо скоро три милиона посетилаца, само те године. С друге стране, то је највеће градилиште. Ми тамо градимо и нови Експо и нови сајамски простор и нови акватик центар и нови национални стадион”, рекао је Мали гостујући у Београдској хроници.

Истиче да је циљ да нам економија расте, да имамо што више градилишта, да се људи запошљавају, да се отварају нова радна места.

“Тиме јачамо нашу економију и онда цела Србија има користи. Ми смо представили пре пар месеци пројекат који се зове 'Србија 2027'. Дакле, 323 пројекта који су везани за развој целе Србије произилазе управо из тога што смо домаћини Експа. Очекујемо да ћемо те године имати 100 милијарди евра БДП. Поређења ради, пре само десетак година био је 30 и нешто милијарди. Дакле, расте нам економија, идемо напред, отварамо нове фабрике, нова радна места”, додао је Мали.

Указао је да је наша економија стабилна и да је у првом кварталу ове године расла 4,6 одсто.

“Европа у просеку је расла 0,4 одсто. Дакле, хоћемо да се убрзано приближавамо стандарду ЕУ, хоћемо да отварамо нова радна места, хоћемо да јачамо нашу економију, јачамо наш буџет, тиме стварамо основу за подизање плата, подизање пензија. Тако да је потпуно логично, осим што волим да обилазим градилишта, да кад год могу, што чешће ненајављено, одем и видим колико људи ради. Радило је преко 500 радника данас тамо, дакле, огроман број машина”, рекао је Мали.

Нагласио је да су сви шипови, којих има 1.647 за цео Експо, већ постављени.

“Данас смо поставили први шип за национални стадион. То су они дугачки стубови који иду у земљу. Веровали или не, дубина када је Експо у питању иде и до 18 метара, а дубина када је стадион у питању због топографије иде и до 25 метара доле. Тако да, то су озбиљни грађевински радови, запошљавамо целу нашу грађевинску индустрију, покрећемо нашу привреду, а с друге стране, градимо нешто што ће бити симбол града Београда и наше земље”, поручио је Мали.

"Све пројекте радимо због људи"

Напомиње да се све то ради због људи.

“Тај стадион треба неко да користи. Биће ту неких талентованих клинаца који ће ту да уче да играју фудбал, да се баве спортом, на том Експу имаћемо хиљаде и хиљаде манифестација”, указао је Мали.

Поручио је и да држимо фискалну стабилност, као и да то даје поверење и кредибилитет да будемо атрактивни и привлачни.

"Нама је циљ да нам расту плате и да нам расту пензије. Ми смо обећали да ћемо крајем следеће године имати просечну плату у Србији 1.000 евра. Сада смо негде на 820 евра. Потпуно смо у плану и динамици да до краја наредне године просечна зарада буде 1.000 евра. Тада већ, а и сада, постајете озбиљно атрактивни за људе из региона, али и из даљих земаља да дођу да живе овде у Србији, да такође пронађу посао, да заснују своје породице, да и наш број становника овде расте из године у годину, плус, наравно, да нам расте и животни стандард”, поручио је Мали.

Поред националног стадиона, како каже, градиће се три велика тематска парка, а у Београду ће се градити и велики акваријум и Лондонско око.

“Све ће то бити ствари које не само привлаче људе да први пут дођу у Србију, него да остану у Србији”, сматра Мали.

"Ер Србија веома важна"

Навео је да је авио-компаније “Ер Србија” веома важна, јер је то национална авио-компанија која је најбрже растућа у региону.

“Једина смо од 11 земаља која има своју националну авио-компанију, а летимо у Њујорк, летимо у Чикаго, летимо у Пекинг, а летећемо до краја године и у Шангај и у Гвангџоу. Дакле, летимо и на исток и на запад. Директна конекција, наравно, привлачи већи број туриста и привлачи већи број пословних људи, а то вам говори да сте се потпуно променили”, додаје Мали.

Брзи возови ће повезати аеродром, Прокоп и национални стадион 

Када је реч о Експу, каже да ће први пут брзим возом бити повезани Аеродром “Никола Тесла” са железничком станицом Прокопом, односно центром града.

“Дакле, од Прокопа преко Земун Поља до аеродрома идемо до националног стадиона, идемо до Експа и онда продужујемо до Обреновца. Тако да, са те стране, једна инвестиција буквално гура и вуче другу. И то је веома важно”, рекао је Мали.

О музејима у Београду

Мали наводи и да ће зграда старе железничке станице бити Музеј историје Србије.

“Пројекат је већ готов, ми ћемо наредне недеље кренути у избор извођача радова. Kада изаберемо извођача радова, крећемо реконструкцију те зграде, да вратимо живот у ту зграду. Одмах поред имате зграду Поште 2, стару зграду, која је изграђена након Другог светског рата. Ми ћемо уместо те зграде вратити стари сјај, дакле вратићемо и изградићемо потпуно нову зграду, управо како је била пред Други светски рат и у тој згради ће бити нови Музеј за децу”, навео је Мали.

Додао је да у Србији не постоји Музеј за децу, а да ће у тој зграду бити и две мање позоришне сцене.

“Ако погледате даље Савском улицом, имате зграду Милана Вапа из 1924. године, у тој згради биће коначно заслужено Музеј Николе Тесле. Мало уз Ресавску, већ је почела реконструкција Музеја града Београда на 17.000 квадрата”, рекао је Мали.

Навео је и да се парку Ушће гради Природњачки музеј.

"Изгледа сјајно тај пројекат. Имате два милиона експоната који Природњачки музеј већ има, а у оном малом објекту је на Kалемегдану. Тако да ће коначно и тај музеј добити заслужено место”, поручио је Мали.

Указује и да ће бити потпуно реконструисан и Музеј ваздухопловства.

“Дакле, шест нових или реконструисаних музеја само до 2027. када ћемо одржати Експо”, навео је Мали.

Министар је најавио и да ће се у Хали 1 Београдског сајма налазити три оперске сале.

"Да одговорим оним душебрижницима који су рекли да због акустике у тој хали не може да буде опера. Па неће бити хала опера, него ћемо у оквиру хале направити три засебне целине које ће бити по највишим светским стандардима и за балетске трупе, и за позоришта, и за опере", додао је Мали.

]]>
Mon, 20 May 2024 19:17:07 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5444805/mali-za-rts-ekspo-je-najvaznija-razvojna-sansa-srbije-tada-ocekujemo-100-milijardi-evra-bdp-a.html
Асанжова мала победа у Лондону – извојевао право на жалбу, али борба тек предстоји https://www.rts.rs/vesti/svet/5444955/asanzova-mala-pobeda-u-londonu--izvojevao-pravo-na-zalbu-ali-borba-tek-predstoji.html Виши суд у Лондону допустио је да оснивач Викиликса Џулијан Асанж уложи жалбу на одлуку о његовом изручењу Сједињеним Државама где се терети за шпијунажу. То је мала победа у четрнаест година дугој правној борби против суђења у Америци. Уздах олакшања заменио је зебњу, па чак и страх на лицима грађана, који су се окупили испред централног лондонског суда Олд Бејлија да би подржали оснивача Викиликса.

После пет година правне борбе, Џулијан Асанж извојевао је право на жалбу.

Програмер Адриано Грасо, који је дошао да подржи Асанжа, истиче да је "вест слатка, али и горка", јер се и даље не зна када ће доћи до жалбе.

Психолог Менака Тиру, која је из Кемдриџа дошла у Лондон да чује судску одлуку, наглашава да је "важно да Џулијан Асанж буде ослобођен што пре".

"Много учинио за човечанство и истину", каже она.

Уметник Жан Марк сматра да "нема правне основе за случај".

"Шпијунажа? Апсолутна бесмислица. То је новинарство. У затвору је, јер је извештавао о злочинима. Шта вам то говори?", пита овај уметник.

Судије су одлуком стале уз мишљење Асанжовог правног тима да америчке гаранције да оснивачу Викиликса не прети смртна казна и да ће му бити дозвољено да слободно говори нису убедљиве.

"Судије су донеле праву одлуку. Предуго смо слушали америчке правнике како 'улепшавају истину', али им судије нису поверовале", рекла је окупљенима испред суда Асанжова супруга Стела.

Аустралија, чији је Асанж држављанин, много је активнија последњих недеља у настојању да буде изручен Камбери.

Aпел Вашигтону

Медији већ месецима спекулишту о тајним преговорима Вашингтона и Лондона.

Циљ je Асанжово признање делимичне кривице у замену за ослобађање после пет година иза решетака.

У затвору Белмарш у јужном Лондону, пљуштале су честитке оснивачу Викиликса.

Стела Асанж је у обраћању новинарима више пута поновила апел администрацији у Вашингтону.

"Надам се да ће Бајденова администрација преиспитати овај случај и дистанцирати се од одлука тужилаштва из Трампове ере, које је установило опасан преседан за слободу штампе", рекла је супруга Џулијана Асанжа.

"За Џулијана, ово је борба на живот и смрт", рекла је Асанжова супруга Стела, објашњавајући да је ментално здравље оснивача Викиликса изузетно лоше и да проводи двадесет два од двадсесет четири сата дневно у самици.

А правна борба је тек пред њим.

]]>
Mon, 20 May 2024 19:48:26 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5444955/asanzova-mala-pobeda-u-londonu--izvojevao-pravo-na-zalbu-ali-borba-tek-predstoji.html
Временска прогноза за 21. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5444208/vremenska-prognoza-za-21-maj-2024.html И наредних дана наставља се нестабилно, право мајско време, са честим пљусковима. Сутра ће и кошава дувати. Циклон ће се премештати преко севера Италије ка Немачкој доносећи Србији поподневне пљускове и временске непогоде, јак ветар и град. Може пасти између 20 и 40 литара кише по квадратном метру, па је на снази наранджасти метео-аларм. Остаје и даље топао ваздух, а у комбинацији са влагом биће спарно. Јутарња темпераутура од 12 до 18 степени, а највиша дневна од 23 до 29. У Београду сутра кошава, а поподне и увече киша и пљускови. Темпераутра слична данашњој, 27 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

21.05.2024. Уторак: Променљиво, топло и нестабилно, местимично са кишом, после подне и локалним пљусковима са грмљавином. У другом делу дана локално се очекују краткотрајне временске непогоде: обилнији пљускови, између 20 и 40 mm за кратак временски период, понегде и више, јак и олујни ветар у зони пљуска, град. Ветар слаб и умерен југоисточни, у кошавском подручју умерен и јак, а на југу Баната са олујним ударима. Јутарња температура од 12 до 18, а највиша од 23 до 29 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%.

22.05.2024. Среда: Променљиво облачно, после подне местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, јужни и југозападни. Најнижа температура од 13 до 17, а највиша дневна од 24 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 80%.

23.05.2024. Четвртак: Променљиво и нестабилно, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином. Ветар слаб до умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од 11 до 15, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 80%.

24.05.2024. Петак: Променљиво и нестабилно, местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином. Ветар слаб до умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од 11 до 15, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ од 10 l/m² за 3 h, вероватноћа 80%.

]]>
Mon, 20 May 2024 19:12:34 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5444208/vremenska-prognoza-za-21-maj-2024.html
Ко је Мохамед Мохбер, привремени председник Ирана https://www.rts.rs/vesti/svet/5444916/ko-je-mohamed-mohber-privremeni-predsednik-irana.html Мохамед Мохбер као први потпредседник Ирана постао је привремени председник после погибије Ебрахима Раисија у паду хеликоптера. Мохбер је део трочланог савета, заједно са председником парламента и шефом правосуђа, који ће организовати нове председничке изборе у року од 50 дана од смрти председника. Мохбер се, као и Раиси, сматра блиским врховном иранском вођи Алију Хамнеију, који има последњу реч у свим државним питањима. Мохбер је постао први потпредседник 2021. године када је Раиси изабран за председника.

Мохбер је био део тима иранских званичника који су посетили Москву у октобру прошле године када је договорено да Иран руској војсци испоручи ракете земља-земља и више дронова.

Поред њега у иранској делегацији била су и два висока званичника из иранске Револуционарне гарде и званичника Врховног савета за националну безбедност.

Мохбер је раније био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног са врховним вођом.

Европска унија је 2010. укључила Мохбера на листу појединаца које је санкционисала због наводне умешаности у "активности нуклеарних или балистичких пројектила". Две године касније скинут је са листе.

Министарство финансија САД је 2013. додало Сетад и 37 компанија које је надгледала, на листу санкционисаних субјеката.

Сетад или Штаб за извршење имама, основан је по наредби коју је издао оснивач Исламске Републике, Хамнеијев претходник, ајатолах Хомеини преко кога је управљао имовином која је наводно напуштена у хаотичним годинама после Исламске револуције 1979. године.

Већина прихода од продаје те имовине је, како је тврђено, ишла је у добротворне сврхе.

]]>
Mon, 20 May 2024 20:39:37 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5444916/ko-je-mohamed-mohber-privremeni-predsednik-irana.html