Читај ми!

Возило током полицијске потере ударило у зид код Сиња – четворо миграната погинуло, петоро повређено

Четири особе су погинуле, а пет повређено када је возило током полицијске потере слетело с пута Сплит–Сињ и ударило у зид. Хрватска полиција објавила да су страдали мигранти. Двоје малолетника је у тешком стању и у животној су опасности.

Тешка саобраћајна несрећа догодила се јутрос око 7 сати на путу Сплит–Сињ у Брназама. Четири особе погинуле су на лицу месту, а остали путници из возила превезени су у Kлиничко-болнички центар у Сплиту.

Несрећа се догодила када је возило у којем је било деветоро људи током полицијске потере слетело с пута и ударило у зид.

Хрватска полиција објавила је да су погинули мигранти.

Лекари се боре за живот четири особе, међу којима је и двоје малолетника. Једна особа је лакше повређена.

"Запримили смо пет страних држављана, сви су мушкарци, од којих је двоје малољетно. Одмах су оперирани и на интензивној су. У животној су опасности. Двојица мушкараца су хитно оперирана, један је у животној опасности. Пети мушкарац има лакше озљеде", навео је лекар Kлиничко-болничког центра у Сплиту.

Погинуо возач из Молдавије, остали страдали нису имали документа

Заменик начелника Полицијске управе сплитско-далматинске Марко Срдаревић рекао је на конференцији за медије да је међу погинулима возач који је држављанин Молдавије, као и још три особе којима није утврђен идентитет јер нису имали документа.

"Пет особа је превезено у болницу, двоје дјеце, око 12 и 15 година. Претпостављамо да су Авганистанци и Сиријци. Обавили смо разговор с једном особом из Авганистана. Навео је да је платио пребацивање и да му је ово био четврти покушај уласка у Хрватску", додао је Срдаревић.

Указао је да су накнадном истрагом пронашли још два возила, једно пољских и друго мађарских регистарских ознака.

"У том возилу пронашли смо осам миграната који кажу да су Сиријци и Авганистанци. У другом возилу смо затекли три особе, двије из Молдавије и једну из Румуније. Утврдили смо да је један држављанин Молдавије власник возила које је суделовало у несрећи", навео је Срдаревић.

Како је дошло до несреће

Објаснио је да су синоћ око 20 часова утврдили да је више особа на подручју Свиба незаконито ушло у Хрватску, као и да су покренули претрагу терена и покрили све путне правце.

"На једном јутрос око 6:50 полицијски службеници уочили су два возила, једно пољских и друго мађарских регистарских ознака. Оглушили су се на заповијед да стану. Једно возило је скренуло према Новим Селима, друго је кренуло према Триљу. На подручју Чапорица придружила се и друга опходња и кренула за возилом пољских ознака. С обзиром на то да је једно возило одустало од даљњег кретања, преузеле су колеге у Триљу. Пратили су на сигурној удаљености возило пољских националних ознака", навео је Срдаревић.

Навео је да је возило ушло у раскрсницу неприлагођеном брзином, да је возач изгубио контролу и ударио у зид.

"Полицијски службеници су први пружили помоћ настрадалима заједно с грађанима. Повријеђени су одвезени у болницу, након тога је обављен очевид. Полицијски службеници су у поприличном шоку, што није чудно с обзиром на ситуацију. Психолог им пружа помоћ", додао је Срдаревић.

Градоначелник Сиња: Упозоравао сам, војска мора доћи на границу

Градоначелник Сиња Миро Буљ изразио је саучешће због смрти четворо људи који су као илегални мигранти ушли у Хрватску и истакао да се нада да ће се петоро повређених опоравити.

"Ова трагедија показује колики проблем имамо с кријумчарима и илегалним преласцима наше границе, због чега је угрожена сигурност не само оних који илегално прелазе границу него и наших грађана", рекао је Биљ.

Поручио је да је о том проблему писао и премијеру Андреју Пленковићу и председнику Зорану Милановићу, али да, како каже, апсолутно ништа нису предузели.

"С друге стране, добар дио медија се спрдао када сам говорио о овом проблему и када сам рекао да ако држава ништа не подузме и ако не пошаље војску на државну границу, да ће се народ морати сам почети организирати. Тада су ме исмијавали и говорили о Буљевим сеоским стражама. Није ми драго да сам био у праву, волио бих да су они били у праву, а ја у криву када сам говорио о овом проблему", нагласио је Буљ и додао да треба поставити војску на критичним тачкама на граници. 

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије