Ђурић са Сијартом: Захвални смо на подршци по питању КиМ и резолуције о Сребреници

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се са мађарским колегом Петером Сијатром у Будимпешти, којем је још једном пренео захвалност Србије на ставовима Мађарске по питању чланства такозваног Косова у Савету Европе, као и о Резолуцији о Сребреници.    

Марко Ђурић је Петеру Сијарту рекао да ће Мађарска увек имати подршку Србије, истичући да ће наша земља наставити да се бори против мржње коју поједини политички кругови покушавају да распире, злоупотребљавајући жртве Сребренице.

"Велико ми је задовољство и част што мандат почињем посетом братској и пријатељској Мађарској. Односи Србије и Мађарске су, захваљујући председницима Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану, доживели историску трансформацију на корист целокупног српског и мађарског народа", нагласио је Ђурић.

Петер Сијарто је рекао да се Мађарска припрема да преузме председавање ЕУ, као и да у том периоду жели да приближи Србију чланству у ЕУ.

"Одлучни смо у циљу да се отвори трећи кластер преговора Србије о прикључењу. Сматрамо неприхватљивим и понижавајућим то што ЕУ већ 15 година држи Србију у неизвесности, а скоро три године ниједно ново поглавље није отворено у току преговора. Србија је дала велики елан, који је потребнији ЕУ него што је Србији потребно чланство", рекао је Сијарто.

Шефови дипломатија разговарали су и о билатералним односима и актуелним дешавањима у региону.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије