Читај ми!

У Приштини припремају нацрт статута Заједнице општина са српском већином

Министарка спољних послова и дијаспоре у Приштини Доника Гервала-Шварц најавила је да влада припрема нацрт статута Заједнице општина са српском већином, да ће га до краја месеца доставити Уставном суду на разматрање, истовремено захтевајући од Савета Европе "да без одлагања позове Косово у чланство те организације".

Припрему нацрта статута влада у Приштини покренула је након позива међународних кругова, који су истакли да је достављање нацрта статута уставном суду, услов да се чланство Косова у Савету Европе стави на дневни ред Комитета министара те организације.

Доника Гервала је саопштила да је послала писмо председнику Парламентарне скупштине Савета Европе, којим га обавештава да влада у Приштини преузима обавезу да ће припремити нацрт за стварање механизма самоуправљања, координације и сарадње општина са српском већином на Косову.

"Тиме се испуњавају наслеђене међународне обавезе Косова, задовољавају потребе грађана српске заједнице, али истовремено поштује устав и сви закони Косова у целини и до детаља, као и принципи Савета Европе. Такав нацрт служи, с једне стране, циљу владе да интегрише невећинске заједнице и примени законе у свим општинама", написала је Гервала.

Истиче да нацрт обезбеђује "не само пуно поштовање Устава и закона Косова" већ истовремено спречава недозвољене интервенције споља, како у општинама, тако и, како истиче, на Косову у целини.

Гервала поручује да је упућивањем писма председнику ПС СЕ постигнута конкретизација посвећености Приштине да предузме важан и опипљив корак у испуњавању својих обавеза.

"Тражимо и очекујемо да Савет Европе испуни свој део обавезе и позове Косово да се без одлагања придружи Савету Европе, као земља која не само да је добила највише услова за чланство у овој организацији већ је све те услове испунила", написала је Гервала-Шварц у објави на Фејсбуку.

Немачка амбасада у Приштини: Обећање не значи испуњење услова

Из амбасаде Немачке у Приштини саопштено је да обећање владе да припрема нацрта статута Заједнице српских општина и достављања Уставном суду не представља испуњен услов за пријем у Савет Европе, већ да се очекује конкретан корак.

"Квинта и други су више пута истицали да се од Косова очекује да предузме опипљиве кораке за успостављање Асоцијације (АСМ) како би се постигла неопходна двотрећинска већина у Комитету министара да би апликација за чланство била успешна. Према нашем мишљењу, подношење нацрта статута Уставном суду пре седнице Одбора био би такав корак", наводи се у реаговању немачке амбасаде у Приштини.

Из немачке амбасаде су медијима у Приштини пренели да је амбасадор Јерн Роде рекао у свом твиту после гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе: "Косово сада мора да уради тежак посао."

"То се још није догодило", рекао је портпарол немачке амбасаде Кристијан Бочер.

Састанак Комитета министара спољних послова СЕ заказан је за сутра.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије