Ли: Посетом Сија потврђено отворено ново поглавље у сарадњи Кине и Србије

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг истакао је да је посетом председника Кине Си Ђинпинга Србији и топлом добродошлицом који му је приредио српски народ са председником Александром Вучићем на челу, отворено ново поглавље у сарадњи две земље и потврђено челично пријатељство које је издржало тест историје и глобалних промена.

Ли Минг је на конференцији за медије поводом гостовања председника Кине Србији, одржаној у новоотвореном Кинеском културном центру у Београду нагласио да је Србија прва земља у Европи са којом ће Кина изградити Заједницу за заједничку будућност, а да су економска и културна сарадња два значајна стуба на том путу.

Кинески дипломата је подсетио да су председници Александар Вучић и Си Ђинпинг потписали Заједничку изјаву Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Поред тога, током дводневне посете кинеска делегација разменила је још 28 докумената о сарадњи.

Ли је нагласио да је кинески председник током посете саопштио и шест практичних корака ка реализацији Заједнице за заједничку будућност.

"Још недељу дана уочи посете председника Сија заставе Кине и Србије су биле спремне на улицама Београда, а на најпознатијим локацијама су били постављени плакати који сведоче о заједничкој сарадњи", рекао је амбасадор.

Историјски ниво сарадње

Оценио је да је посетом Сија Србији међусобна сарадња Кине и Србије досегла нови историјски ниво и додао да та сарадња може бити пример другим европским државама.

"Кина и Србија су прави пријатељи и партнери, однос две стране је чврст као стена, координација на билатералном плану је течна и блиска, а наше челично пријатељство је издржало тест историје", рекао је Ли.

Изразио је уверење да ће под руководством председника Вучића и Сија Заједница Кине и Србије са заједничком будућности остварити нове перспективе у периоду који предстоји.

Ли је додао да је у кључној фази развоја односа две земље консензус председника Вучића и Сија по важним питањима имао значајну улогу у унапређењу односа. Он је истакао да Србија и Кина поседују слично историјско искуство и да су две земље једна другу одувек третирале као пријатеља. 

"Делимо сличне или исте перспективе по значајним регионалним и глобалним питањима. Залажемо се за владавину права и правичности на међународној сцени и супротстављамо се хегемонизму", истакао је кинески дипломата.

Ли је нагласио да однос Србије и Кине напредује не само на оним пољима у којима традиционално постоји сарадња попут инфраструктуре, већ да је она све боља и боља и на економском пољу, али и по питању културне и научне размене.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије