Читај ми!

Отворен први ветропарк у Источној Србији – снабдевање струјом за 75.000 домаћинстава

Отворен је ветро парк Кривача код Голупца, први - у Источној Србији. Инвестиција вредна 165 милона евра – важан је корак ка транзицији земље према зеленој енергији.

У Кривачи код Голупца отворен је први ветропарк у Источној Србији који се простире на 56 квадратних километара и има 22 ветро турбине укупне снаге 105 мегавата.

Парк је заједничка инвестиција "МК групе" и словеначке компаније "АЛФИ ринејблс", а његова изградња, која је трајала две године, коштала је 165 миллиона евра.

Генерални директор "МК групе" Михаило Јанковић нада се да ће "Кривача" бити први пројекат обновљивих извора у региону, јер је Србија земља са изузетним потенцијалом енергија ветра. 

"Зато и верујемо да је данашњи догађај од великог значаја за енергетску транзицију Србије и да је ова капитална инвестиција и пример правца за даљи развој енергетике у региону и у нашој земљи", рекао је Јанковић.

Берлочник: Изванредан допринос зеленој енергији

Томаж Берлочник из компаније "АЛФИ ринејблс" наводи је поносан на отварање ветропарка.

"Пројекат 'Кривача' је изванредан допринос зеленој транзицији.Тиме се остварују наше жеље да стручношћу и знањем помогнемо развој реализације зелених извора енергије у регији коју сматрамо својим домом", каже Берлочник.

Изградња ветропарка у Кривачи трајала је нешто више од две године. Премијер Милош Вучевић наглашава да је у питању комерцијални објекат, без субвенција државе, која је створила услове за инвестиције.

"Задатак ове владе, и пре свега Министарства енергетике и рударства је да настави, не зато што смо се обавезали да прелазимо на обновљиве изворе енергије, већ зато што је то наша национална и потреба грађана и индустрије", указује Вучевић.

Вучевић: Национални и државни интерес

Напомиње и да се не ради о формалној обавези.

"То је наш национални и државни интерес. Да смо енергетски независнији и аутономнији, односно, да имамо довољно енергије, које ће бити потребно све више", указује Вучевић.

У изградњи ветропарка "Кривача" учествовала су предузећа из Србије и Републике Српске. Изграђено је 30 километара путева, 40 километара далековода, трафостаница и прикључно-разводно постројење.

Годишње ће производити више од 300 гигават часова зелене електричне енергије, што је довољно за снабдевање 75.000 домаћинстава.

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије