Читај ми!

Договор Владе и просветара - брза измена Кривичног закона

У текст измена Кривичног законика уврстиће се посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању, договорено је на састанку репрезентативних синдиката просвете и министарки просвете и правде. Предлог текста Влада ће синдикалцима послати сутра. Договору је претходио протест просветара.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и министарка правде Маја Поповић разговарале су у Влади Србије са председницима и представницима репрезентативних синдиката у просвети о статусу просветних радника и превенцији и смањењу насиља у школама.

 На састанку је договорено да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика који припрема Радна група Министарства правде уврсти, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању, саопштило је Министарство просвете.

Министарка Славица Ђукић Дејановић истакла је значај сарадње са синдикатима који су важан партнер министарства и учествују у свим процесима како би се нашла најбоља законска и подзаконска решења и унапредио образовно-васпитни рад.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Маријановић рекао је да је неопходно да се побољшају услови када је реч о безбедности свих актера у образовању, не само професора, јер како каже, нападе трпе и помоћно особље, ученици и родитељи.

"Инсистирамо на томе да се хитно и неодложно казне нападачи, и да се сваки напад на особље школе и на ненаставно особље, сматра кривичним делом. Сматрамо да то мора да се уради одмах - без одлагања", изјавио је Маријановић за Танјуг. 

Просветари, који су се у 12 часова окупили испред Скупштине Србије, поручили су да насиља не сме да буде у школама, нити у било ком сегменту друштва.

Нешто после 13 часова просветни радници су стигли испред зграде Владе Србије, да би предали захтеве.

Током шетње, привремено је за саобраћај била затворена Улица Кнеза Милоша, Краља Милана и Немањина.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије