Дачић на скупштини шефова полиција региона истакао проблем кријумчарења миграната

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је отварању Генералне скупштине Асоцијације шефова полиција у Југоисточној Европи (SEPCA), којом председава Србија.

На Скупштини учествују директори полиција и шефови делегација Албаније, Босне и Херцеговине (Републике Српске и Федерације БиХ), Бугарске, Северне Македоније, Молдавије, Црне Горе, Румуније и Србије, генерални секретар Интерпола Јирген Шток, директор Савезне криминалистичке службе Аустрије Андреас Холцер, заменик амбасадора САД у Београду Џон Гинкел, као и многобројни посматрачи, саопштио је МУП.

У обраћању окупљенима Дачић је навео да је један од приоритета Владе Србије активан и континуиран допринос очувању мира и стабилности.

"Један од приоритета овогодишњег српског председавања је и сузбијање кријумчарења миграната и борба против трговине људима", истакао је Дачић.

Министар је указао на то да се као земља на средишту транзитне руте, Србија сусреће са изазовом прилива миграната из азијских и афричких држава, који у значајном броју случајева транзитирају преко наше територије са крајњом дестинацијом у земљама Западне Европе.

"Мигранти који се налазе на путу ка западној Европи изложени су разним опасностима, али и експлоатацији од стране кријумчара људи", навео је Дачић.

Нагласио је да тај проблем захтева синергију у сузбијању ових криминалних активности у региону, али и подршку од стране европских и глобалних актера.

Истакао је да је још један од важних приоритета током председацања Србије и јачање капацитета у борби против високотехнолошког криминала и такође позвао на сарадњу на регионалном и глобалном нивоу

"Како се свет развија и технологија постаје неизбежна у нашем свакодневном животу, тако се и криминалне групе усавршавају у коришћењу различитих алатки за извршење разноврсних кривичних дела", каже Дачић.

Према његовим речима, јачање новоуспостављене SEPCA Мреже контакт тачака за високотехнолошки криминал логичан је наставак досадашњих активности и српска полиција ће наставити да пружа пуну подршку активностима те мреже.

Указао је да је унапређење улоге жена у полицији од великог значаја за наше друштво и регион.

"Жене представљају значајан потенцијал у борби против криминала и за обезбеђивање безбедности за све наше грађане и њихово оснаживање доприноси већем поверењу у полицију", рекао је Дачић.

"Подршка оснаживању жена у полицијама региона захтева ангажовање свих нас, поготово вас директора", поручио је Дачић окупљенима.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије