Сабор СПЦ: Црква и Срби на Косову и Метохији суочени са потпуним безакоњем

Свети архијерејски сабор СПЦ саопштио је да је Црква суочена са потпуним безакоњем које актуелна власт у Приштини спроводи према Српској православној цркви и српском православном народу, овога пута ограничавајући слободу кретања самом патријарху Порфирију и српским архијерејима.

Српска православна црква је саопштила да је, то што је поглавару СПЦ онемогућено да оде у Пећку патријаршију, као да папи буде забрањено да оде у Ватикан или поглавару Цркве Енглеске у катедралу у Кентерберију.

Свети архијерејски Сабор СПЦ на челу са патријархом српским Порфиријем апелује на међународне органе на Косову и Метохији да учине све што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права и основних слобода српског народа, наводи се у саопштењу патријарха и архијереја, који поручују да остају са својим народом на Косову и Метохији.

"Онемогућавајући им на потпуно противправан начин, заправо насиљем, да служењем Божанствене службе отпочну редовно годишње заседање Светог архијерејског сабора у манастиру Пећка патријаршија, на коме то чине од прве половине 14. столећа и доба светог патријарха Јоаникија Другог, Свети архијерејски сабор пред целим цивилизованим светом, а посебно пред хришћанима, сведочи да српски народ и његова СПЦ на Косову и Метохији живе у потпуној правној, што значи егзистенцијалној, несигурности", наведено је у саопштењу.

Како се истиче, архијереји се сабирају једном годишње из целог света, са свих континената и пролазе многобројне границе без проблема, осим када треба да дођу на Косово и Метохију, "своје духовно огњиште".

"Безакоње учињено пред лицем света"

Ово безакоње учињено пред лицем света, како је наведено, у часу када се власт у Приштини нада пријему у Савет Европе, бледа је слика онога што тамошња власт свакодневно чини српском народу који живи на свом вековном животном простору, на Косову и у Метохији најмање миленијум и по, о чему живо сведоче древни манастири и цркве, гробови, фреске и иконе непроцењиве вредности.

"Стога Свети архијерејски сабор указује свим одговорним међународним чиниоцима који имају могућност да утичу на приштинске власти да су овим актом грубо показале да за патријарха српског, епископе, свештенство и верни народ СПЦ на простору КиМ не важе међународно признате и општеобавезујуће одредбе Универзалне декларације Уједињених нација о људским правима, Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Међународног пакта о грађанским и политичким правима и других конвенција које сваком човеку, па и патријарху српском, архијерејима, свештеницима и верницима СПЦ, непосредно гарантују право на слободу кретања, право на слободу мисли, савести и вероисповести, право на слободу мирног окупљања и друга зајемчена људска права и слободе", наводи Сабор.

Такође, позива православни и сав хришћански свет и његове духовне вође да се молитвом и другим начинима заузму за поштовање њихових верских права.

СПЦ никада није била, а ни убудуће неће бити политичка институција

"Српска православна црква никада није била, није ни сада, а засигурно ни убудуће неће бити политичка институција, већ јесте и остаје духовна мајка православних Срба која своју духовну мисију неометано врши у државама широм света. Српска православна црква ни у Републици Србији ни у другим државама нема статус државне цркве или политичке организације и зато се на њу не могу примењивати политичка мерила. Актуелне власти у Приштини су класичном злоупотребом права и подривањем темеља владавине права, у данима када православни хришћани прослављају васкрсење Христово, покушале да понизе СПЦ и да међу косовскометохијске Србе унесу нове страхове и зебње не би ли их принудили да напусте своје светиње и домове", истиче се у саопштењу.

СПЦ поручује да је свуда, а посебно на Косову и Метохији посведочила, а и данас сведочи да остаје са својим народом без обзира на насиље које се систематски и некажњено спроводи над православним Србима деценијама, а посебно од 1999. године до данас.

недеља, 09. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије