Читај ми!

Владан Радовановић – Испред времена и изван

Стваралаштво Владана Радовановића представља сасвим издвојено, крупно поглавље наше историје уметности. И не само наше.

Своју комплексну, аутохтону поетику, Радовановић почиње да изграђује почетком 50-их година 20. века. Стварајући на подручју музике, сликарства, књижевности, нових медија и вишемедијске синтезе, остварио је бројне неоавангардне иновације. Готово седам деценија, доследан у својим вишемедијским истраживањима ходао је испред али и изван времена. Његова прва постхумна ретроспектива, која ће трајати до средине септембра, приређена у београдском Музеју савремене уметности, насловљена је управо "Испред времена и изван". Њоме је начињен преглед његовог изузетно особеног, богатог и разгранатог опуса. Аутор концепције изложбе и кустос Саша Јањић и кустоскиња Музеја, Уна Поповић, поставком су акцентовали кључне појмове Радовановићевог стваралаштва – Пројектизам, Воковизуел, Полимедиј, Синтезијску уметност, Тактузоне и Снове, у тежњи да остваре ново читање његовог значаја у контексту авангардних тенденција и праксе српске уметности друге половине 20. и првих деценија 21. века.

У емисији Арт зона о стваралаштву Владана Радовановића говоре историчари уметности, Саша Јањић, аутор концепције и кустос изложбе, затим, кустоскиња Музеја савремене уметности Уна Поповић, као и филмска редитељка Соња Ђекић, ауторка документарног филма о сновима Владана Радовановића, који је у завршној фази продукције.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије