Око магазин-1.2.2024.Аница Савић Ребац-уметница мисли

На дан Новог Сада приче о две личности, симбола овог града – Аници Савић Ребац и Ђорђу Балашевићу

"Аницом ће се поносити све српство, а дивиће јој се и ван српства" - записао је чувени сликар Урош Предић о Аници Савић Ребац, хеленисткињи, песникињи, једној од најумнијих жена 20. века.

Аница је рођена и одрасла у Новом Саду, међу водећом културном и уметничком елитом оног доба. У кућу Савића долазили су, осим Предића, Милан Кашанин, Лаза Костић, Матавуљ.

Са 12 година преводила је Бајрона, у Бранковом колу поред Змаја и Лазе Костића објавила је прве песме. Као и живот, и Аничина љубав, била је изузетна.

Њу и њеног мужа Хасана, звали су стубовима цивилизације. У Око магазину погледајте причу о фаталном крају те љубави, али и о делу Анице Савић Ребац.

"Вароши има, што да грешим душу, бољих и лепших, ал само једна је схваћаш, варош у коју се враћаш." Ово су стихови Ђорђа Балашевића о граду чији је он био један од највећих симбола. Ако је неко ставио Нови Сад на лирску мапу нашег језика, онда је то Балашевић. Правио је свој интимни Нови Сад, а неке топониме многи можда знају само због стихова из његових песама. У емисији вас подсећамо на војвођанског песника сунца који је преминуо пре три године.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара