Тв лица: Васкрс са владиком тимочким Иларионом

Уочи Васкрса, захваљујући љубазности владике тимочког Илариона, гледаоци ће имати прилику да виде како изгледа један дан у манастирима Буково и Вратна.

Али, биће представљена и два важна догађаја која су обележила дане уочи Васкрса. Наиме, у току репарације живописа у цркви Св. Николе у манастиру Буково, на којима су биле фреске из 1902. године, испод тог слоја појавиле су се средњевековне фреске и гледаоци ће имати прилику да виде како изгледају у току реконструкције, а игуман Козма сведочи о усхићењу када се први лик појавио и како је на основу дела лица одмах било јасно да је реч о светом Јовану Златоусту.

Владика тимочки Иларион
Владика тимочки Иларион

Уз то, у манастир Буково су после 120 година враћене слике за које се мислило да су заувек изгубљене. Реч је о делима сликара Рафаила Момчиловића на којима су насликане аутохтоне врсте грожђа из овог краја за потребе међународног сајма вина у Паризу. Слике никада нису стигле тамо и изгубио им се сваки траг. Тако је било до недавно када је др Гордана Поповић, стручњак у Европској комисији у Бриселу, на једној аукцији видела те слике и купила их, да би тек онда открила да су настале у њеном родном Неготину. И не само то него у манастиру у коме су јој родитељи венчани, а најстарији син крштен и да је сликар који их је урадио канонизован од стране СрпскеПравославне Цркве због мученичке смрти, и да се свети Рафаил обележава 3. септембра, који је датум њеног рођења. Слике су после тог дугог путовања донете на место где су и настале и посетиоци манастира Буково ће моћи да их виде у неком наредном периоду.

У манастиру Вратна дочекала нас је монахиња Анастасија уз занимљиву причу како је град заменила природом и засадила поља лаванде у којима сада уживају сви посетиоци овог манастира. Такође, како се и са којим све потешкоћама сусрела у манастирском животу, а гледаоцима ће владика тимочки Иларион честитати празник уз традиционални поздрав "Христос васкресе".

Аутор Тања Петернек Алексић 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара