Путеви римских императора: Сирмијум

Серијал "Путеви римских императора" Културно-уметничког програма посвећен је античком културном наслеђу на тлу Србије које чини веома важан сегмент наше културне баштине.

Емисије серијала посвећене су градовима и царским палатама које су Римљани подигли на простору данашње Србије: Сирмијуму, Сингидунуму, Виминацијуму, Наису и Медијани, Дијани и Трајановом мосту, Ромулијани, Царичином граду...

На простору данашње Србије, током 3. и 4. века, рођено је 18 римских императора који су у једном важном периоду када је Римско царство пролазило кроз кризни период, успели да му удахну нов живот и ударе темеље савременој Европи. Серијал "Путеви римских императора" на један нов начин приказује прошлост и открива нам приче о императорима и њиховим градитељским делима: путевима, мостовима, палатама и градовима, као и о животу људи који су живели у том периоду: које вере су били, какве су обреде и обичаје имали, чиме су се бавили, каква су нам уметничка дела оставили.

Реконструишући прошлост у серијалy "Путеви римских императора" кренућемо путевима којима су они ходили кроз ове крајеве.

Прва емисија из серијала под називом Сирмијум, панонска Помпеја је посвећена Сирмијуму, античком граду који се налази испод данашње Сремске Митровице. Наратор емисије нас води у 3. и 4. век, у време када је Сирмијум био царска престоница. Представља нам личности и догађаје, као и места на којима археолози већ деценијама истражују и проналазе вредна дела, сведочанство једне нестале империје. Како је дошло до открића царске палате, како је изгледао хиподром који данас неоткопан лежи испод савременог града, где су откривене базилике, градски бедеми, некрополе, како су изгледале терме, житнице, градске виле, где су пронађена вредна уметничка дела: скулптуре, фреске, мозаици, накит, стаклене и керамичке посуде?

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара