Читај ми!

Први комерцијални цепелин произведен у Кини - пробни лет успешно окончан

Кинески државни медији јављају да је дирижабл који је развила домаћа Авио-индустријска корпорација (AIC) успешно окончао први пробни лет са путницима.

"AS700 Sjangjun" је назив првог комерцијалног цепелина произведеног у Кини, који је током пробног лета безбедно превалио око 180 километара на релацији између два мања локална аеродрома у провинцији Хубеи.

Корпорација Aviation Industry Corporation of China (AIC) поседује Институт за посебне летелице, који је одиграо водећу улогу у конструисању и усавршавању те летелице.

"AS700", којим управља један пилот, је предвиђен да носи највише десет људи. Максимални долет му је 700 километара и развија брзине до 100 километара на час.

Очекују се даљи тестови на дужим релацијама, након чега ће почети масовнија производња и увођење у комерцијалну употребу.

Примену ће наћи превасходно у туризму, за разгледање пејзажа, и рекламирању, али би у будућности могао бити коришћен и као замена за пропелерске авионе на краћим релацијама.

Његови конструктори тврде да би чак могао да одигра улогу и у спасавању.

Цепелин или дирижабл је летелица која је први пут конструисана на самом почетку 20. века. Мада су у њу полагане велике наде и када је у питању цивилно и ратно ваздухопловство (прекоокеански летови, односно, извиђање и бомбардовање), до почетка Другог светског рата на маргине ваздушног саобраћаја су је потиснули поузданији и безбеднији авиони.

Када је у питању туризам, међутим, дирижабл има одређене предности, као што је лаган лет на малим висинама који омогућава дуже разгледање, уз удобност каква не постоји у балонима.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво