Читај ми!

Патријарх Порфирије крстио принцезу Марију

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије крстио је Њ.К.В. принцезу Марију, кћерку Њ.К.В. принца наследника Филипа и принцезе Данице, у Дворској капели Светог Андреја Првозваног.

Свечани чин Свете тајне крштења младе принцезе је веома значајан догађај за Краљевску породицу Србије, посебно знајући да се сада, после више деценија, Карађорђевићи поново рађају, крштавају и одрастају у својој отаџбини, међу својим народом, наводи се у саопштењу ПР службе Краљевског двора.

Кумови принцезе Марије су г-дин Николас-Мајкл и г-ђа Алина Медфорт Милс из Румуније, унук последњег краља Румуније, Њ.В. Михаила I и Краљице Ане. Како су везе између народа Румуније и Србије увек биле искрене и братске, испуњене љубављу и поштовањем, ово кумство представља још један посебан додатак томе, додаје се у саопштењу.

„Сигурни смо да ће ово бити само почетак дугог и богатог низа који ће давати плодове, неопходне нашем народу. Самим тим, дајући те неопходне и благородне плодове нашем народу, верујемо да ће то бити и на добробит породице Карађорђевић, нашег Краљевског дома“, изјавио је између осталог Патријарх Порфирије у својој беседи.

У чину крштења, са Патријархом је саслуживало свештенство Архиепископије београдско-карловачке, а за певницом су били хиландарски појци хора Светог Симеона Мироточивог, под руководством г. Бојана Старчевића. Крштењу су присуствовали и Њихова Преосвештенства Епископи Пахомије врањски, Иринеј источно-амерички, Силуан аустралијски, Исихије ваљевски, као и викарни Епископи Његове Светости, Нектарије јегарски и Доситеј липљански.

Као и приликом крштења брата принцезе Марије, Њ.К.В. Принца Стефана, вода која је данас коришћена донета је из више српских река – Дунава, Саве, Дрине, Мораве, Ибра, Жиче, Призренске Бистрице, извора Светог Јоаникија девичког код манастира Девич, као и из Вардара и Јадранског мора. Ово представља традицију дужу од једног века, јер су за крштење Краља Петра II војне дивизије слале воду из река по којима су добиле име – из Дунава, Саве, Драве, Вардара, Брегалнице итд.

Још један веома интересантан детаљ који је додатно обогатио овај дан јесте одећа за крштење коју је носила Принцеза Марија. Хаљиница је за ову прилику донета специјално из Севиље, припадала је Амелији од Орлеана, сестри Инфанте Луизе од Орлеана, баке Принцезе Марије да Глорије, мајке Принца Наследника Филипа. Чувана је у дворцу Виљаманрике (Villamanrique) надомак Севиље, који је припадао родитељима принцезе Марије да Глорије.

Следећи стару традицију Краљевске породице Србије, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, као старешина Краљевског дома, одликовао је своју унуку, Њено Краљевско Височанство принцезу Марију, Краљевским орденом Светог Саве првог реда (степен Великог крста). Такође, овом приликом Престолонаследник је истим орденом и у истом степену одликовао своју снаху, Њ.К.В. принцезу Даницу.

Поред родитеља и брата принцезе Марије, Њ.К.В. принца Наследника Филипа, принцезе Данице и принца Стефана, чину крштења присуствовали су Њ.К.В. престолонаследник Александар, принцеза Катарина, као и принц Александар, Њ.Ц.К.В. принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Браганце, војвоткиња од Сегорбе, Доња Сол Марија де ла Бланка де Медина и Орлеан-Браганца, грофица од Ампурије, родитељи принцезе Данице г-ђа Беба и г. Милан Циле Маринковић, као и Њ.К.В. принц Михаило, принцеза Љубица, принцеза Наталија и принцеза Исидора, Његова Преузвишеност Архиепископ и Митрополит београдски Монсињор др Ладислав Немет, Њ.Е. г-дин Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Србије, др Николa Бањaц, изасланик и саветник председника Владе Србије г. Милоша Вучевића, г. Марко Ромић, изасланик председника Републике Српске Милорада Додика, као и чланови Саветодавних тела Круне и други пријатељи Краљевске породице.

Њ.К.В. принцеза Марија рођена је у Београду 5. новембра 2023. године. Са благословом Његове Светости Патријарха српског Порфирија огласила су се звона београдског храма Светог Саве најављујући рођење новорођеног члана Краљевске породице Србије. То је други пут да је 49 звона највећег православног храма на Балкану објавило такво рођење, након што је на исти начин дочекан долазак на свет брата принцезе Марије, Њ.К.В. принца Стефана.

Истим поводом огласила су се и звона цркве Светог Ђорђа на Опленцу, као и манастира Грачанице и Жиче. Ово рођење женског детета било је прво у владајућој грани Краљевске породице Србије после 139 година, када је рођена принцеза Јелена, кћерка Њ.В. Краља Петра I. 

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије