Роберто Кавали, познати италијански модни дизајнер, преминуо у 84. години

Италијански модни дизајнер Роберто Кавали лансирао је свој бренд 1970. године и развио иновативни процес штампе на кожи и тексасу. Своју модну империју је изградио својим смелим анимал принтовима, џинсом украшеним драгуљима и секси хаљинама.

Кавали је потекао из уметничке фирентинске породице. Његов деда, Ђузепе Роси, био је водећа личност уметничком покрета Макијајоли, чији су радови били изложени у галерији Уфици у Фиренци. Кавали је унео свој уметнички сензибилитет у своје модне дизајне, након студија на Уметничком институту у Фиренци.

Покренуо је свој истоимени модни бренд 1970. године, представивши своју прву колекцију на „Салон ди прет-а-портер“ у Призу.

Почетком седамдесетих патентирао је иновативни процес штампе на кожи, и отворио своју прву малу радњу, названу „Лимбо“, у Сен Тропеу 1972. године, која је била толико успешна да је следеће године позван да покаже своју кожну галантерију у Сала Бјанки у Фиренци поред Мисонија, Криције, Фендија и других.

Приватни живот Роберта Кавалија био је попут његових блиставих и смелих модних креација са анимал принтовима, фармеркама украшеним драгуљима и изазовним хаљинама које су га прославиле на модној сцени, а када је склопио један од првих уговора са компанијом H&M 2007. године његова слава била је толика да се дуж целе Пете авеније протезала колона обожавалаца.  

Кавали је знао да плови Медитераном у својој љубичато металик јахти на којој су се забављали његови пријатељи и познате личности које су редовно носиле његове моделе на црвеном тепиху, од Шарлиз Терон и Гвинет Палтроу до Мадоне.

Никада се није плашио да проговори и изнесе своје мишљење, било да доводи у питање минимализам или расправља о сексу, имитацијама или ономе што је сматрао лошом модом.

Уметност и фотографија, као и животиње, биле су његове главне страсти. Портрет дизајнера Јулијана Шнабела направљен од сломљених тањира био је на почасном месту у његовом стану у Милану, а његова пространа вила на брдима изнад Фиренце била је испуњена еклектичном мешавином најважнијих уметничких дела.

Након првог брака са Силванелом Ђанони 1977. године, Кавали је као члан жирија на избору за Мис универзум у Доминиканској Републици, упознао Еву Марију Дирингер, којом се оженио 1980. Она је постала његов главни сарадник и именовао ју је за креативног директора његовог бренда 1994. године

Заједно су имали троје деце: Рахелу, Даниелу и Робина. Из брака са Силванелом имао је двоје деце: Кристијану и Томаза. Раније ове године, Кавали је постао отац Ђорђа, како се звао његов отац, са манекенком Сандром Нилсон-Бергман. Иначе, 2015. године дизајнер је Сандри поклонио острво у Шведској, у знак своје љубави.

„Ексцес је успех“ (Excess is success) била је једна од његових често понављаних максима, а он се без имало устезања хвалио како не може да стане испред своје продавнице у Њујорку, а да се одједном не окупи десетина обожавалаца, као и да је на концерту „Спајсица“, 2008. цео стадион аплаудирао када је он стигао.

Иако је био редовно име у календару Миланске недеље моде, одржао је незаборавну модну ревију на мосту Понте Векио у Фиренци 2006. године, што је био још један знак његовог утицаја, с обзиром на важност легендарне локације.

Био је један од првих дизајнера који је схватио важност приближавања својим клијентима, па је  2002. отворио „Џаст Кавали кафе“ који је красила челична скулптура коју је дизајнирао архитекта и вајар Рон Арад, у чувеној миланској кули Бранка, коју је пројектовао Ђо Понти 1933. Шест година касније отворио је свој први клуб у Фиренци у цркви из 15. века уз помоћ архитекте Итала Роте.

Од 2011. године Кавалијев потпис је красио намештај, тапете, плочице и кућни текстил када је лансирао своју веома популарну колекцију за опремање дома.

Поред препознатљивог бренда, на свом врхунцу, дизајнерска група Роберта Кавалија је укључивала колекцију за младе „Џаст Кавали“, затим  „Кавали клас“, „Роберто Кавали јуниор линију“, колекцију за кућу и угоститељски сектор кроз своју мрежу Кавали клубова и Кавали кафеа, у градовима од Мајамија до Дубаија.

Поседовао је мрежу од скоро 200 продавница широм света и промет од више од 710 милиона евра.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво