Најперспективнији смер у Србији прославио јубилеј

Електротехнички факултет Универзитета у Београду свечано је у Ректорату Универзитета у Београду прославио 20 година постојања Одсека за софтверско инжењерство, као једног од најперспективнијих смерова у Србији.

На овај студијски програм досад је уписано 2300 студената, а ове године је за пријем нове генерације предвиђено 180 места. Студијски програм је ове године реакредитован, наставни план је осавремењен, па ће нови бруцоши више учити о напредним техникама вештачке интелигенције, заштити и сигурности софтвера, као и о технолошком предузетништву.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду проф. др Дејан Гвоздић навео је да је Одсек за софтверско инжењерство у великој мери заслужан за просперитет ЕТФ-а, као и за успех и процват ИТ индустрије у Србији. 

„Kатедра за рачунарску технику и информатику је стуб одсека и 20 година је радила на његовом усавршавању. Данас је програм савремен и конзистентан, способан да се ухвати у коштац са многим техничко-технолошким изазовима“, нагласио је проф. др Гвоздић.

На свечаности је говорио и ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић који је истакао да је овај одсек у самом врху високог образовања на Универзитету у Београду.

„Бивши, садашњи и будући студенти смера софтверско инжењерство су заиста најбољи на нашем Универзитету, а о томе говоре многи статистички подаци. Статистика је показала да студенти који заврше овај одсек чекају највише месец, месец и по дана до запослења“, подвукао је проф. др Ђокић.

Шеф Одсека за софтверско инжењерство проф. др Бошко Николић на догађају је истакао да је уз велики рад и труд направљен одсек који данас може да парира студијским програмима на најзначајнијим универзитетима у целом свету.

„Одсек за софтверско инжењерство спаја традицију ЕТФ-а са савременим захтевима и потребама тржишта. Заједно са колегама континуирано унапређујемо наш студијски програм, тако да смо у оквиру последње  акредитације повећали број предмета на којима се изучава вештачка интелигенција, заштита података и управљање софтеврским пројектима“, навео је проф. др Николић додајући да су студенти овог одсека изузетно успешни, како у земљи, тако и у иностранству.

„Више од 100 дипломираних студената са нашег одсека тренутно ради у великим  међународним компанијама као што су Гоогле, Амазон, Мета, Нвидиа, Волво, али и у највећим домаћим компанијама. Поред тога, наши студенти оснивају своје фирме и стартапове. Посебно смо поносни на чињеницу да су неки од бивших студената докторирали на престижним универзитетима у свету: МИТ и Темпле Университy у Сједињеним Америчким Државама, ЕТХ Цирих, ЕПФЛ Лозана, Империал Цоллеге Лондон и Универзитет у Гетебургу“, изјавио је проф. др Николић.

На свечаности се обратила и проф. др Јелица Протић, шеф Kатедре за рачунарску технику и информатику, која је изнела податке о четири акредитације овог студијског програма, од којих је последња добијена у марту 2024. године.

Проф. др Протић је истакла да међу наставним особљем Електротехничког факултета има 14 дипломаца овог Одсека, док је још шест запослено у Рачунарском центру.

На догађају су уручена признања и захвалнице неким од најбољих ИТ компанија у Србији, партнерима Електротехничког факултета које су учествовале у развоју Одсека за софтверско инжењерство, помогли у опремању лабораторија и учионица и обезбеђивали стипендије и праксу за студенте овог факултета.

Посебна признања су додељена компанијама Ендава и Нордеус, док су захвалнице уручене представницима двадесет и једне компаније које су помогле развој Одсека током ових 20 година.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије