Више од 150 делегација земаља чланица УНЕСKО на обележавању јубилеја 150 годна од рођења Надежде Петровић

У Палати УНЕСKО-a у Паризу под покровитељством светске организације за уметност, науку и културу и Министарства културе Републике Србије, у организацији Уметничке галерије ,,Надежда Петровић", 2. октобра приређен је специјални програм поводом обележавања 150 година од рођења наше славне уметнице.

Више од 150 делегација земаља чланица УНЕСKО на обележавању јубилеја 150 годна од рођења Надежде Петровић Више од 150 делегација земаља чланица УНЕСKО на обележавању јубилеја 150 годна од рођења Надежде Петровић

Програм су чинили монодрама Ненаписана писма и дигитална презентација о животу и сликарству Надежде Петровић. Званицама су се обратили амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, стална делегаткиња Републике Србије при Унеску и помоћник генералне директорке Унескоа за област културе, Ернесто Отоне Рамирез.

Монодрама по тексту Милкице Милетић инспирисана је слојевитом личношћу ове знамените Српкиње, њеним емотивним и уметничким недоумицама, положајем уметника у тадашњој Србији и ондашњим политичким превирањима, а лик славне уметнице тумачи Вања Милачић из Народног позоришта у Београду.

„Осећам се привилеговано, двоструко почаствована јер ми је указано поверење да као уметник оживим лик Надежде Петровић, иконе српског сликарства и родоначелнице српске модерне, али и почаствована да будем медиј који ће учинити да се Надеждин глас, као Српкиње високоуметничких сликарских квалиета чује у палати Унескоа пред амбасадорима многих земаља. За мене је ово несвакидашња част, а убеђена сам и велика ствар за културу Србије да на овом месту, буде представљена на овај начин. Надежда је та која се уједно изборила за могућност да жене данашњег времена могу слободно да бирају начин на који ће живети, а ја сам дала максимум свог уметничког бића да на овом месту ехо тог успеха буде што јачи“, рекла је Вања Милачић.

Извођењу монодраме и видео презентацји присуствовало је више од 150 делегација земаља чланица Унескоа. По речима  Бранка Ћаловића, директора Уметичке галерије „Надежда Петровић“,  Град Чачак се  труди да се на разне начине одужи овој необичној, енергичној жени која је пре више од стотину година крчила путеве еманципације, превазилажење традиционализма и предрасуда.

„Поред уметничког као подједнако важно  истиче се њено патриотско дело као пример дубоке оданости свом роду што је показала и својим личним примером. Отуда је монодрама била један одличан начин да се амбасадорима Унескоа, делегатима и осталим гостима прилближи дело и значај ове велике уметнице”, истиче Ћаловић.

Обележавање јубилеја, 150 година од рођења Надежде Петровић, наставља се изложбом у Српском културном центру у Паризу, која ће бити отворена од 11. до 28. октобра. Централни догађај за обележавање јубилеја планиран је за 11. окорбар у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку, када ће бити отоворена изложба Надежда Петровић, модерност и нација, аутора, проф. др Лидије Мереник и проф. др Игора Борозана, која од 14 фебруара путује регионом.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара