РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Срушила се зграда у Истанбулу – седам особа извучено из рушевина, заробљене још две https://www.rts.rs/vesti/svet/5456097/istanbul-zgrada-rusenje.html Седам људи је извучено из рушевина, након што се срушила троспратна зграда у истанбулском округу Кучукчекмеџе, саопштавају тамошње власти. Према првим информацијама, још две особе су заробљене, док се спасилачки напори настављају. На лицу места су ватрогасци, полиција и здравствени радници, а узрок рушења за сада није познат, преноси Хабер турк.

Од седам особа које су спасене, две су тешко повређене, изјавио је гувернер Давут Гул.

У току је акција спасиоца који покушавају да извуку још две особе из рушевина.

 

]]>
Sun, 2 Jun 2024 09:39:02 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5456097/istanbul-zgrada-rusenje.html
Пјонгјанг послао још 600 балона са смећем Сеулу https://www.rts.rs/vesti/svet/5456093/severna-koreja-juzna-koreja-smece-baloni.html Северна Кореја послала је још око 600 балона са  смећем у Јужну Кореју и наставила да омета џи-пи-ес сигнале у тој земљи, пети дан заредом, саопштила је јужнокорејска војска. Генералштаб војске Јужне Кореје саопштио је да је открио више од 600 балона који су лебдели преко војне демаркационе линије која раздваја две Кореје.

Балони су носили разно смеће, попут опушака, папира и пластичних кеса, наведено је у саопштењу.

Северна Кореја је раније ове седмице у Јужну Кореју већ послала стотине балона који су носили смеће и фекалије.

Власти Јужне Кореје саветовале су становништво да не дира предмете и пријави их војним или полицијским властима.

Војска је послала тимове да покупе остатке уместо да обарају балоне, јер се не може у потпуности искључити могућност да носе отровне хемикалије.

У Сеулу данас треба да се одржи састанак Савета за националну безбедност на коме ће се разговарати о провокацијама Пјонгјанга балонима.  

За сада нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 08:45:34 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5456093/severna-koreja-juzna-koreja-smece-baloni.html
РТС на вежби "Липовица 2024" - Жандармерија у крајње реалним сценаријима https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5456085/zandarmerija-vezba-lipovica.html Хеликоптери, борбена оклопна возила, експлозије и бојева муниција, тако се укратко може описати антитерористичка вежба "Липовица 2024" коју су извели припадници Жандармерије јуче у својој бази. Како би припадници Жандармерије били способни и обучени да брзо регују на све безбедносне изазове, неопходно је да имају честа и веома захтевна увежбавања, са крајње реалним сценаријима. Претпоставка ове вежбе је да су терористи заузели зграду.

У другој фази, увежбава се упад у објекат на другачији начин и елиминација терориста.

"Ово је једна од најреалнијих ситуација која сутра може да се деси, тако да употреба бојеве муниције, озбиљност и приступ самом задатку - то су неке ствари без којих сутра у правој ситуацији не би било добро, ако то не радимо", рекао је пуковник полиције Далибор Отовић, помоћник команданта Жандармерије.

Жандармерија је стално присутна и у Копненој зони безбедности. На вежби је приказано и како би се патрола евакуисала у случају упадања у заседу.

"Главни задатак Жандармерије је борба против тероризма, тако се и припремамо и увежбавамо. Има ту и других задатака по јавном реду и миру и асистенција другим органима у самом Министарству. Ово што сте видели је превасходно најбитнији задатак који припадници Жандармерије и специјалци извршавају", напомиње пуковник Отовић.

За министра полиције Жандармерија је једна од најважнијих јединица МУП-а.

"Квалитет људи који раде у Жандармерији, ниво оспособљености је на највишем могућем степену. Оно што заиста морамо да радимо у наредном периоду - то је да сагледамо које су објективне потребе за опремањем ове јединице, у складу са најновијим технолошким решењима. Жандармерија је један од најзначајнијих фактора ослонца овога народа и ове државе", истиче Ивица Дачић, министар унутрашњих послова.

Ову вежбу извели су припадници специјалистичке чете Београдског одреда Жандармерије. Поред Београдског одреда Жандармерија има: Новосадски, Нишки и Краљевачки. Сваки од њих поседује специјалистичку чету чији су припадници оспособљени и обучени за извршење најсложенијих борбених задатака.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 08:54:25 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5456085/zandarmerija-vezba-lipovica.html
ИДФ: Погођено преко 30 положаја Хамаса у Гази; САД: Уништен дрон Хута на југу Црвеног мора https://www.rts.rs/vesti/svet/5456043/idf-pogodjeno-preko-30-polozaja-hamasa-u-gazi-sad-unisten-dron-huta-na-jugu-crvenog-mora.html Сукоб Израела и Хамаса – 240. дан. Израелска војска саопштила је да је у протекла 24 сата погодила више од 30 положаја Хамаса широм Појаса Газе. За то време, америчке снаге тврде да су уништиле беспилотну летелицу јеменских Хута на југу Црвеног мора. Израелска војска (ИДФ) инсистира на копненој офанзиви у подручју Рафе, на југу Појаса Газе, а током претходног дана гранатиран је и централни део палестинске енклаве.

Борбе су вођене и северније, на граници Израела и Либана, где је Хезболах покренуо низ ракетних напада на положаје ИДФ-а у знак одмазде за ликвидацију истакнутих припадника ове организације. 

Далеко од борби, и даље одјекује план америчког председника Џозефа Бајдена о прекиду ватре и размени талаца. Ставови сукобљених страна по обичају су супротни. 

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је начелно против било каквог примирја које не подразумева уништење Хамаса. Палестинци су формално "за" сваки споразум који укључује трајни прекид ватре.

Уз то, Нетанјаху се суочава са протестима опозиције и грађана. Дан после објаве идеје о примирју, више од 120.000 грађана окупило се у Тел Авиву тражећи ослобађање талаца из Газе по сваку цену.

Бајдену захваљују, а од председника израелске владе траже оставку. Демонстрације су биле и у Јерусалиму, а ово су уједно и највећи протестни скупови од 7. октобра 2023. године.

Американци покушавају да што пре договоре и нову рунду дијалога о детаљима споразума. Тим поводом, амерички државни секретар Ентони Блинкен се састао са катарским премијером и шефовима дипломатије Уједињених Арапских Емирата и Египта.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 09:45:08 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5456043/idf-pogodjeno-preko-30-polozaja-hamasa-u-gazi-sad-unisten-dron-huta-na-jugu-crvenog-mora.html
Променљиво облачно, могући пљускови уз летње температуре https://www.rts.rs/vesti/vreme/5456053/promenljivo-oblacno-moguci-pljuskovi-uz-letnje-temperature.html У већини места суво, а краткотрајна киша могућа је у централним и јужним деловима земље. На снази је жути метео-аларм. Понегде се очекује око 10 литара кише по квадратном метру. Биће и даље топло - до 31 степена. У већини предела биће топло, променљиво облачно време са сунчаним интервалима, само на северу Србије пре подне претежно сунчано.

Краткотрајна киша и пљускови са грмљавином током дана очекују се у централној и јужној Србији, а увече и ноћу и на подручју Војводине и локално могу бити израженији.

Дуваће слаб и променљив ветар. Најнижа температура кретаће се од 12 до 17, а највиша од 28 до 31 степенa.

За сутра је прогнозирано променљиво облачно време, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, а локално се очекују и грмљавинске непогоде са јаким пљуском, градом и олујним ветром.

Изван облачних развоја ветар ће бити слаб, променљив. Најнижа температура од 13 до 19, а највиша од 24 до 29 степени.

У уторак променљиво облачно, повремено с кишом и краткотрајним пљусковима уз појачан западни и северозападни ветар. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша од 23 до 28 степени.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 06:04:11 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5456053/promenljivo-oblacno-moguci-pljuskovi-uz-letnje-temperature.html
Кад останеш сам – деци мајки убијених у породичном насиљу потребна подршка, али често изостаје https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5456028/nasilje-porodicno-deca-pomoc.html Иза жена убијених у породичном насиљу у протеклих пет година, остало је 400 деце. Када се догоди трагедија, углавном се поставља питање одговорности и кривице. Мало се говори о деци која после убиства мајке практично остају без родитеља. Подршка им је итекако потребна, и психолошка и материјална, али често изостаје – упозоравају из НВО. Сигурна кућа за многе жене је сигурније место од породичног дома. Када смогну снаге да напусте насилника, не остављају оно што им је највредније – децу.

Весна Станојевић из Сигурне куће истиче да тренутно имају случајеве мајки које имају петоро, четворо и троје деце.

"Сва та деца су, нажалост, присуствовала насиљу које су трпеле њихове мајке. Ако дете помилујете по глави, оно се трза, јер очекује да га неко удари. Није навикло да га неко милује и загрли", наводи Станојевић.

Када престане медијско извештавање, деца остају да живе са траумом

У породичном насиљу, у протеклој деценији убијено је 406 жена. Од тога је њих 300 имало децу, а трећина малолетну.

И када после саопштења надлежних о породичној трагедији, затим мишљења стручњака и тражења пукотина у систему, престане и медијско извештавање, деца остају да живе са траумом, тугују и памте.

"Подршка државе скоро да не постоји"

Вања Мацановић из Аутономног женског центра (АЖЦ) каже да је подршка државе у таквим случајевима доста слаба, па скоро и да не постоји.

"И то је оно са чиме се суочавају. Не постоји системски уређена подршка за децу која су гледала како је мајка била убијена, у смислу психолошке подршке", додаје Мацановић.

Весна Станојевић наглашава да су то деца која остају без родитеља и поставља питање шта се са њима даље дешава.

а никада нисам чула од неке званичне институције било какав податак да су то деца одређеног узраста, да су поверена деди, баби, пријатељима, рођацима. Све то мора да буде транспарентно", указује Станојевић.

Сродници без статуса хранитеља, неки одбијани због имовинског цензуса

Из Центра за социјални рад у Београду кажу да бригу о деци углавном преузимају сродници. Ако их немају, онда иду у хранитељску породицу или у установу социјалне заштите.

"Држава, односно центар за социјални рад, наставља да прати одрастање деце, да им у складу са потребама пружа неопходну материјалну, психолошку и стручну подршку, и деци и старатељима, како би трауму губитка родитеља превазишли са што мање последица. Укључују се и други стручњаци у складу са потребама деце. Град Београд је омогућио и сталну новчану помоћ и услугу привременог становања за децу чија су оба родитеља преминула, и која су под старатељском заштитом брата или сестре", саопштио је Градски центар за социјални рад у Београду.

Вања Мацановић објашњава да се сродницима који брину о деци фактички не даје статус сродничких хранитеља, на основу чега би добили већи износ накнаде, већ подлежу истом систему као када се аплицира за дечји додатак.

Међутим, додаје, и ту су отежани услови, пошто су због вишег имовинског цензуса неке породице одбијане.

Италија, посебни фондови за "специјалну сирочад"

У бризи о деци убијених жена неке државе отишле су корак даље.

У Италији, на пример, имају посебне фондове за помоћ деци, коју називају "специјалним сирочадима".

Помоћ тој деци предвиђа стипендије, као и надокнаду за здравствене трошкове у којe је укључена и помоћ психолога.

Извршна одредба, којом се расположива средства повећавају на 12 милиона годишње, од чега је 70 одсто резервисано за малолетна лица, стигла је 2021. године.

Неке државе плаћају школовање деци док год се образују, а Израел је после једног трагичног случаја усвојио закон по којем се отац убица аутоматски лишава родитељског права, а старатељство над децом не може да добије чак ни његова породица.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 06:04:38 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5456028/nasilje-porodicno-deca-pomoc.html
Пентагон купује књиге о руској стратегији за обуку ваздухопловства; Зеленски: 106 држава и организација на самиту у Швајцарској https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5456049/rat-u-ukrajini-830-dan.html Рат у Украјини – 830. дан. У руском граду Белгороду јутрос је одјекнула серија експлозија, након ваздушне опасности. Кијев је објавио да су уништили 24 од 25 руских беспиотних летелица. Украјински председник Володимир Зеленски најављује учешће 106 држава и организација на мировном самиту у Швајцарској. Пентагон је расписао тендер за куповину књига западних аутора о руској војној стратегији за обуку особља америчког ваздухопловства. Рат у Украјини ушао је у 830. дан. Борбе се воде на истоку земље, највише у Харковској и Херсонској области где су честа и обострана гранатирања.

У Харковској области је забележено девет шумских пожара, а више од 3.700 хектара шума је било захваћено пламеном, наводи Државна служба за ванредне ситуације Украјине.

Украјински дистрибутер електричне енергије "Укренерго" саопштио је да ће данас на снази бити ограничења потрошње струје, због којих су током ноћи и вечери могуће рестрикције.

Оружане снаге Руске Федерације извеле су групни удар високопрецизним ваздушним и морским оружјем великог домета на украјинске енергетске објекте који подржавају рад предузећа војно-индустријског комплекса, саопштило је руско министарство одбране.

И даље нема консензуса око украјинске употребе страног оружја за гађање мета на територији Русије. Иако су САД и Немачка то одобриле, Италија се противи. 

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани упозорио је да одлука немачког канцелара Олафа Шолца да дозволи Украјини да користи немачко оружје на циљевима унутар Руске Федерације може довести до Трећег светског рата.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању током "Марша за мир" који је одржан у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат.

Након што од Белгије добије ловце Ф-16, Украјина неће моћи да их користи против циљева на територији Русије, саопштио је премијер Александeр де Крo.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 08:41:55 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5456049/rat-u-ukrajini-830-dan.html
Избори за градске и општинске одборнике, отворена биралишта до 20 часова https://www.rts.rs/vesti/politika/5456023/lokalni-izbori-2024-.html Данас се бира власт у Београду и још 88 градова и општина. Биралишта су отворена од седам до 20 часова, до када је на снази предизборна тишина. Грађани данас бирају одборнике у Београду и још 88 градова и општина.

Биралишта су отворена од седам до 20 часова, до када је на снази и предизборна тишина.

На изборима за 110 одборника Скупштине главног града надмеће се 14 листа.

И у другим градовима поднет је двоцифрени број изборних листа.

Где се одржавају избори

Избори за одборнике скупштина градова се одржавају у Београду, Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Гласаће се и за 52 скупштине општина: Ада, Алексинац, Алибунар, Апатин, Ариље, Бач, Бачка Паланка, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Бечеј, Бољевац, Босилеград, Бујановац, Врбас, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Жабаљ, Житиште, Ивањица, Инђија, Ириг, Кањижа, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Варош, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Кнежевац, Опово, Оџаци, Пећинци, Пландиште, Прешево, Рашка, Рума, Свилајнац, Сврљиг, Сента, Сјеница, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Сурдулица, Темерин, Тител, Тутин, Чајетина, Чока и Шид.

Одржавају се и избори за одборнике у 17 градских општина у Београду - Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин.

У Нишу ће бити одржани избори за одборнике пет општина у том граду - Медијана, Палилула, Црвени крст, Пантелеј и Нишка бања, а у Пожаревцу и за градску општину Костолац.

]]>
Sun, 2 Jun 2024 09:11:37 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5456023/lokalni-izbori-2024-.html
Проглашена ванредна ситуација у Хондурасу због денга грознице https://www.rts.rs/vesti/svet/5456065/proglasena-vanredna-situacija-u-hondurasu-zbog-denga-groznice.html Хондурас је прогласио ванредну здравствену ситуацију након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице. Од почетка године је у Северној и Јужној Америци забележено више од 8,6 милиона случајева денга грознице, што је двоструко више од броја случајева целе прошле године. Хондурас је прогласио ванредну здравствену ситуацију након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице, објавило је Министарство здравља те земље.

Влада је наложила здравственим званичницима да предузму све неопходне радње, укључујући примену мера превенције и контроле и идентификацију средстава за управљање епидемијом, преноси Си-Ен-Ен.

Министарство здравља Хондураса пријавило је 23.037 сумњивих случајева денга у првих 20 недеља ове године, што је међу највећим бројевима у Северној и Јужној Америци, према подацима које је прикупила Панамеричка здравствена организација.

У Бразилу 7,2 милиона заражених

Читав регион је већ пријавио више од 8,65 милиона случајева у првих пет месеци 2024. године, скоро дупло више од више од 4,5 милиона случајева пријављених у целој 2023. години, што је био рекорд у то време.

Само у Бразилу регистровано је 7,2 милиона случаја, док Централна Америка и Кариби почињу да улазе у врхунац сезоне денга грознице, према подацима ПАХО.

"Хондурас је ушао у зону епидемије због пораста случајева у свим деловима земље, као и због броја примљених пацијената у све болнице у земљи због ове болести", саопштило је у петак министарство здравља Хондураса.

ПАХО и Светска здравствена организација препоручују да земље у тим областима "усвоје неопходне мере за припрему одговора на пораст денга грознице, укључујући организацију здравствених услуга како би се обезбедило адекватно клиничко управљање, превенција компликација и избегло засићење специјализованих услуга неге".

Вирус преносе комарци, симптоми слични грипу

Денга је вирус који преносе комарци и који се шири углавном преко комарца Aedes aegipti, који је такође преносилац и неколико других вируса, као што су жута грозница, чикунгуња и зика, према Aмеричким центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). 

Изазива симптоме сличне грипу и може довести до смрти у екстремним случајевима.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 23:55:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5456065/proglasena-vanredna-situacija-u-hondurasu-zbog-denga-groznice.html
Пожар на Чукарици, запалила се аутомеханичарска радња https://www.rts.rs/vesti/hronika/5456064/pozar-na-cukarici-zapalila-se-automehanicarska-radnja.html У аутомеханичарској радњи на Чукарици у Београду избио је пожар. Ватру гаси 15 ватрогасаца, а из Хитне помоћи су навели да нема повређених. У Шавничкој улици на Чукарици дошло је до пожара у аутомеханичарској радњи, а на лицу места се налази 15 ватрогасаца са четири возила, сазнаје Танјуг.

У Хитној помоћи су рекли да за сада немају информације о повређенима.

Узрок пожара није познат, а истрага је у току.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 23:08:22 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5456064/pozar-na-cukarici-zapalila-se-automehanicarska-radnja.html
Хуманитарна ревија "Матура" – хаљине носиле девојчице из домова за децу и другарице Ангелине Аћимовић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455987/angelina-acimovic-revija-haljine-fondacija.html Још једна изложба хаљина насталих по скицама Ангелине Аћимовић, једне од десет жртава масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар", одржана је у Београду. На хуманитарној модној ревији "Матура" хаљине су носиле девојчице из домова за децу без родитељског старања и Ангелинине другарице из Основне школе "Владислав Рибникар".

Планирано је да се хаљине пошаљу девојчицама из установа за незбринуту децу - из Београда, Новог Сада, Панчева, Краљева и Неготина, повређеним девојчицама из Дубоне и Орашја, као и Ангелининим другарицама из одељења.

Хаљине Ангелине Аћимовић биће изложене наредних пет дана.

Подршку је дала и супруга председника Александра Вучића, Тамара Вучић, која је присуствовала ревији хаљина.

Иначе, 17 модних дизајнера направило је хаљине према Ангелининим скицама, а међу њима је био и чувени француски креатор Кристијан Диор.

Из свега је настала и Фондација "Ангелина".

]]>
Sat, 1 Jun 2024 21:15:33 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455987/angelina-acimovic-revija-haljine-fondacija.html
Дачић: На Мердару ухапшен бивши припадник ОВК осумњичен за ратне злочине https://www.rts.rs/vesti/hronika/5456037/merdare-hapsenje-ovk-tefik-mustafa.html На административном прелазу Мердаре ухапшен је Тефик Мустафа, који се сумњичи за ратни злочин против цивилног становништва на Kосову и Метохији, саопштио је министар полиције Ивица Дачић. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је данас поподне, на административном прелазу Мердаре, ухапшен мушкарац који се сумњичи за ратни злочин против цивилног становништва на Kосову и Метохији.

"Реч је о Тефику Мустафи, који је као припадник ОВK наведен у изјавама сведока као учесник у отмици полицајаца Горана Маринковића, Живојина Павића и Предрага Милошевића која се догодила 19. јуна 1999. године на магистралном путу Приштина-Гњилане, код места Лабљан, након чега им се губи сваки траг", наводи се у саопштењу.

Осумњичени ће бити предат Тужилаштву за ратне злочине, изјавио је Дачић.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 20:07:35 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5456037/merdare-hapsenje-ovk-tefik-mustafa.html
Грешка на мерним станицима "кривац" за рекордна 52 степена у Њу Делхију https://www.rts.rs/vesti/svet/5455993/indija-nju-delhi-temperatura-vrucina-rekordna-.html Индијска влада саопштила је да је због грешке мерних апарата објављено да је у среду забележена рекордна температура у главном граду Индије, Њу Делхију, од 52,9 степени Целзијусових, а да је, у ствари, температура била нижа за три степена. Индијски министар науке Кирен Риџиџу написао је да је важећа температура и званично за три степена нижа него што је у среду измерена на метеоролошкој станици у Мунгешпуру, насељу у Њу Делхију.

Највиша температура у Њу Делхију претходно је забележена у мају 1998. године и износила је 48,4 степена, пише Ројтерс

Због топлотног таласа који је погодио Индију до сада су преминуле 33 особе.

Такође, закључно са првим јуном, док трају рекордне врућине почела је и последња фаза парламентарних избора у Индији у којој гласа више од 100 милиона људи.

Надлеже службе су током претходних биле приморане да поставе медицинско особље на бирачким местима.

Локалне власти су због несташице воде увеле меру кажњавања оних који превише троше воду, а примећена и рекордна потрошња електричне енергије због употребе расхладних уређаја.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 21:05:25 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5455993/indija-nju-delhi-temperatura-vrucina-rekordna-.html
Временска прогноза за 2. јун 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5455894/vremenska-prognoza-za-2-jun-2024.html Сутра ће бити променљиво. У већини места суво, а краткотрајна киша могућа је у централним и јужним деловима земље. На снази је жути метео-аларм. Понегде се очекује око 10 литара кише по квадрату. Биће и даље топло - до 31 степен. У главном граду сунце и облаци, увече пљусак. Температура до 29 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

02.06.2024. Недеља: Топло. У већини предела променљиво облачно са сунчаним интервалима, само на северу Србије пре подне претежно сунчано. Краткотрајна киша и пљускови са грмљавином током дана очекује се у централној и јужној Србији, а увече и ноћу и на подручју Војводине и локално могу бити израженији. Ветар слаб, променљив. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша од 28 до 31 степен. Упозорења: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

03.06.2024. Понедељак: Најнестабилнији дан - променљиво облачно, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, а локално се очекују и грмљавинске непогоде са јаким пљуском, градом и олујним ветром. Ван облачних развоја ветар ће бити слаб, променљив. Најнижа температура од 13 до 19, а највиша од 24 до 29 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ 20 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

04.06.2024. Уторак: Променљиво облачно, повремено с кишом и краткотрајним пљусковима уз појачан западни и северозападни ветар. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша од 23 до 28 степени.

05.06.2024. Среда: Променљиво облачно, повремено с кишом и краткотрајним пљусковима уз слаб и умерен западни и северозападни ветар. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша од 25 до 29 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 06. до 10.06.2024.)
Претежно сунчано и све топлије са максималним температурама од 30 до 35 степени.  

]]>
Sat, 1 Jun 2024 19:13:37 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5455894/vremenska-prognoza-za-2-jun-2024.html
Узми рачун и победи – добитници станова су Биљана Бакић и Александар Љубић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455996/uzmi-racun-pobedi-cetvrto-izvlacenje.html У четвртом кругу у оквиру наградне игре "Узми рачун и победи“ извучени су добитници два трособна стана у Београду – Биљана Бакић и Александар Љубић. Нови циклус наградне игре "Узми рачун и победи 2024" трајаће до 8. јуна 2024, а четврто извлачење се одржава вечерас.

У трећем извлачењу прошле суботе, извучени су добитници трособних станова у Београду – Маја Церовић и Марко Гатало.

Укупан наградни фонд овог круга обухвата 10 станова у Београду – у сваком од пет извлаче се по два стана.

Фискални рачуни унети до 12 часова имају право да учествују у извлачењу

Апликација је доступна у продавницама  Google Play, Apple и Huawei, а у игри учествују рачуни са QР кодом који су издати на територији Републике Србије у складу са Законом о фискализацији, не старији од 1. јануара 2024. године.

Право учешћа у првом и сваком наредном извлачењу имају фискални рачуни унети до 12 часова на дан извлачења. Они рачуни који су регистровани након тога или који нису извучени у емисији, имају право учешћа у наредном извлачењу.

Нови круг доноси и једну новину за безготовинска плаћања. Уносом у апликацију, сваки фискални рачун добија јединствени алфанумерички код, а уколико је на налогу забележен безготовински начин плаћања (картицом, инстант и др.) добија се и још један додатни код. Сви додељени кодови равноправно учествују у јавним извлачењима.

За сваки унети рачун добија се јединствени алфанумерички код, а уколико је на налогу забележен безготовински начин плаћања, добија се додатни код. Код се састоји од два, односно три латинична слова, без додатних словних знакова и шест бројева, структура у облику "АА(А)000000". Сви додељени кодови учествују у јавним извлачењима.

Право учешћа имају сви пунолетни грађани са боравиштем у Србији

Право учешћа у наградној игри имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем или боравиштем у Републици Србији, а процедура регистрације за учешће је врло једноставна.

Након преузимања и инсталирања апликације, потребно је да направите кориснички налог. Неопходно је унети број мобилног телефона, име и презиме, место, адресу и број личне карте и означити поља која потврђују да је реч о пунолетној особи и да прихвата правила наградне игре и приватности.

Након клика на дугме "Регистрација", учесник ће на број мобилног телефона добити СМС поруку са кодом који је потребно унети у апликацију и завршити креирање профила.

Сваки грађанин, поред свог, у апликацији може да отвори још четири налога - примера ради за чланове своје породице, што ће олакшати старијим лицима и другим лицима којима је потребна помоћ с новом технологијом, да учествују у наградној игри.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 20:31:36 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455996/uzmi-racun-pobedi-cetvrto-izvlacenje.html
Да ли је прави тренутак за куповину огрева https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455840/kupovina-ogreva-branko-glavonjic.html Лето још није почело, а многи већ размишљају о грејању следеће зиме. Грађани који се греју на дрва и пелет већ обилазе стоваришта и купују огрев, будући да је сада јефтинији. И професор Бранко Главоњић саветује да се не чека септембар и октобар, јер није реално очекивати неки драстичан пад цена у наредном периоду. Бранко Главоњић је рекао за РТС да се грађанима већ од марта, априла, саветује да је право време да почну са набавком огрева за следећу грејну сезону. Тренд пада цена дрвних горива се наставио и у мају.

"Дошло је до појефтињења од негде 500 до чак 1.000 динара по просторном метру, када је у питању огревно дрво. То значи да су тренутне цене за метарско дрво у Београду око 8.000 динара", истиче професор.

Ако грађани желе да купе исечено дрво, онда треба да плате око 8.500 динара. У односу на цене које су биле у априлу, месецу, то је јефтиније за негде 500 до 700 динара или од шест до осам одсто.

Међутим, када је у питању Војводина, ту су цене, каже, поприлично шаролике. Најскупље је у Новом Саду – 9.500 динара, затим преко 7.800 до 7.900 динара у региону Суботице и најповољније у околини Ковина – 7.000 динара.

Додаје и да су цене дрвног огрева у Централној Србији, у региону Шумадије, од 6.500 до 8.000 динара, у источном делу негде између 7.000 и 7.700, а у Западној Србији од 7.500 до 8.500 динара.

Потражња слаба у Београду

"У овом тренутку су се цене у региону Београда, огревног дрвета које се продаје са камиона и цене које се продаје са стоваришта, скоро изједначиле, што само по себи говори да је у овом тренутку потражња релативно слаба и да трговци и произвођачи спуштају цене", оцењује Главоњић.

Појашњава да се велики пад цена огревног дрвета догодио у априлу, да је добар свакако за грађане, али да није реално очекивати неке драстичне падове цена у наредном периоду.

"Може да се деси неко појефтињење од 200-300 динара по просторном метру и то би било све. Тако да је савет грађанима да у зависности од својих буџета купују онолико колико могу у неком тренутку, а да свакако не чекају септембар и октобар месеца", нагласио је професор.

Пре куповине добро проверити цене пелета

Велико снижење цена пелета од четири до шест хиљада динара десило се почетком априла, а у мају је дошло до додатног појефтињења. Оно се креће негде од 500 до 700 динара у Београду, па до 1.000 динара у Шумадији.

"И тренутне цене на већини стоваришта у нашој земљи се крећу од 25.200 до 29.000 динара. Значи, чак и пелет истог произвођача на различитим стовариштима има различиту цену. Препорука је да потрошачи пре него што крену у набавку добро провере цене оног пелета који желе, јер ће на различитим стовариштима наћи различите цене", указује Главоњић.

Објашњава да су фабрике, да би се некако ослободиле или смањиле своје залихе, додатно снизиле цене и почетком маја.

"И у том тренутку фабричке цене по којима трговци купују пелет се крећу негде од 170 до 180 евра по једној тони. То је испод цене коштања. Фабрике свесно у том тренутку продају пелет са губитком да би некако дошле до обртних средстава које су им неопходне за текуће пословање. Произвођачи су у том тренутку на коленима", истиче Главоњић.

Сачувати домаћу производњу

Указује да производњи дрвног пелета прети колапс и апелује на Министарство енергетике, да се укључи у разговор са произвођачима како би се пронашла нека нова решења.

"Ми треба да сачувамо домаћу производњу, она нам је јако важна, пелет је 100 одсто домаћи производ и у овом тренутку. Значи, Србија задовољава све своје потребе за пелетом на бази домаће производње", закључује професор..

Потрошачима саветује да набаве оне количине пелета које уобичајно троше. Све што остане може да иде за наредну грејну сезону, јер пелет није кварљива роба.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 16:52:54 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455840/kupovina-ogreva-branko-glavonjic.html
Најсмртоноснији избори у Мексику – убијено 37, нападнуто више од 800 кандидата https://www.rts.rs/vesti/svet/5455973/meksiko-ubijen-politicari-izbori.html Избори у Мексику, који ће бити одржани сутра, најкрвавији су у модерној историји те земље пошто је број убијених кандидата за политичке функције порастао на 37. Хорхе Хуерта Кабрера, кандидат за одборничко место у граду Изукар де Матаморос у држави Пуебла, убијен је на митигну у петак, саопштило је државно тужилаштво.

Број убијених кандидата у изборној трци ове године тиме је порастао на 37, што је једна жртва више него током избора 2021. године, показују подаци консултантске куће "Интегралија".

До сада је забележено 828 напада на кандидате, што је драматичан раст у односу на понедељак, када је тај број био 749.

Аналитичари објашњавају да моћни нарко-картели и често корумпиране локалне власти доприносе опасностима са којима се суочавају кандидати.

Мексиканци ће на изборима бирати председника државе, посланике Конгреса и представнике локалних власти.

Очекује се да ће Клаудија Шејнбаум из владајуће странке Покрета националног препорода (Морена) победити и постати прва жена председник Мексика, уместо одлазећег Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 16:46:29 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5455973/meksiko-ubijen-politicari-izbori.html
Шабац, ухапшен осумњичени за напад на полицајца на дужности https://www.rts.rs/vesti/hronika/5455955/mup-napad-policija-sabac.html Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу ухапсили су Д. С. (26) из Сурчина, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности. Он се сумњичи да је јуче испред једне ауто-школе у току полагања теоријског возачког испита, користећи недозвољена средства, бежичним путем, двојици кандидата достављао податке о тачним одговорима.

Након што је га је уочио полицијски службеник који му је пришао, осумњичени га је одгурнуо вратима аутомобила у којем се налазио, наневши му повреде у пределу стомака, а потом покушао да побегне.

Полицијски службеник га је сустигао и ухапсио, саопштила је Полицијска управа у Шапцу.

Осумњичени је, уз кривичну пријаву, приведен тужиоцу.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 17:23:31 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5455955/mup-napad-policija-sabac.html
Тим Правосудне академије из Ниша најбољи у Скопљу, до победе пресудом у случају несталих беба https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455824/tim-pravosudne-akademije-iz-nisa-najbolji-u-skoplju-do-pobede-presudom-u-slucaju-nestalih-beba.html Трочлани тим Правосудне академије из Ниша победник је међународног такмичења одржаног у Скопљу. Учествовало је 10 правних тимова из свих земаља Балкана и Турске. Јелена, Гала и Лука чине трочлани тим Правосудне академије из Ниша који је победио на такмичењу у Северној Македонији. Имали су задатак да представе неку од пресуда Европског суда у Стразбуру против наше државе. Изабрали су пресуду у случају несталих беба из породилишта.

"Наш фокус је био извршење те пресуде које још увек траје, будући да је Европски суд наложио држави да донесе посебан закон са циљем да се утврде све чињенице о статусу новорођене деце за коју постоји сумња да су нестала из породилишта у Србији", каже Јелена Михајловић.

Случај се износи на енглеском језику, а нишки тим, чији је ментор била судија Вишег суда Љиљана Марјановић Андрић, био је веома убедљив.

"На такмичењу се оцењивала правна аргументација пре свега, начин на који је сваки тим изнео конкретан случај, логички след како је приказана свака пресуда Европског суда за људска права, њено извршење, али и презентација", поручује Гала Богосављевић.

За будуће судије и јавне тужиоце ова такмичења су важна, јер се ближе упознају са европском праксом.

"Значајна су наравно, зато што нам омогућавају да се повежемо са колегама из региона, да разменимо наша искуства, да разговарамо о сличностима и разликама између наших правних система", објашњава Лука Анђелковић.

Овај тим већ је пре три године у Лисабону био најбољи у познавању и примени права Европске уније и Европске конвенције о људским правима Савета Европе.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 15:00:58 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455824/tim-pravosudne-akademije-iz-nisa-najbolji-u-skoplju-do-pobede-presudom-u-slucaju-nestalih-beba.html
"Корачај за децу" код фрушкогорског манастира Велика Ремета - помоћ за оболеле од рака https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455945/nurdor-koracaj-za-decu-velika-remeta.html Више од пет стотина учесника придружило се хуманитарној акцији “Корачај за децу” коју је код фрушкогорског манастира Велика Ремета организовало Национално удружење родитеља деце оболеле од рака. У шетњи дугој осам километара кроз природу учествовали су и деца и сениори из свих крајева Србије, а осим прикупљања новчане помоћи, основна порука је указати на потребе и тешкоће породица чија се деца боре са најтежим болестима.

"Све промене почињу од појединаца, то је лично мој став и став од мале групе људи. НУРДОР је то показао. НУРДОР је једна мала група људи, посвећених људи која је успела да направи велике, велике ствари, да не кажем тектонске промене у условима лечења деце оболеле од рака", каже Јоланд Корора, председница НУРДОР-а.

]]>
Sat, 1 Jun 2024 15:00:21 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5455945/nurdor-koracaj-za-decu-velika-remeta.html