Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски отказао посете Шпанији и Португалији; Захарова: Руске снаге ће уништити америчку војну опрему коју добија Украјина

Рат у Украјини – 812. дан. Председник Володимир Зеленски отказао посете Шпанији и Португалији због ситуације у Харковској области. Државни секретар САД Ентони Блинкен у Кијеву рекао да САД не охрабрују Украјину да мете у Русији гађа оружјем које је стигло из Америке, али и да верује да Кијев сам треба да доноси одлуке. Москва саопштила да су руске снаге над Кримом обориле десет пројектила АТАКМС.

Зеленски отказао посете Шпанији и Португалији; Захарова: Руске снаге ће уништити америчку војну опрему коју добија Украјина Зеленски отказао посете Шпанији и Португалији; Захарова: Руске снаге ће уништити америчку војну опрему коју добија Украјина

На украјинском фронту се настављају жестоке борбе, руске снаге нападају на Харковском, Краматорском и Покровском правцуНападају и у Вовчанску, где су тренутно окршаји на северној периферији града. 

Руске снаге извршиле су седам ваздушних напада на украјински Харков, а број рањених у удару на вишеспратницу у центру града је достигао 20, међу којима и троје деце, саопштио је Олег Синегубов, шеф ОВА те области.

Председник Володимир Зеленски каже да је Харковски правац ојачан, да је ситуација тешка, али под контролом.

Украјински председник затражио је од америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је у посети Кијеву, два ПВО система "патриот" за заштиту Харковске области.

У међувремену, руске трупе су заузеле још једно место, Буруватку у области Харкова. Изнад Белгородске области уништена је украјинска авио-бомба "хамер" и дрон авионског типа.

Блинкен је поручио да Сједињене Америчке Државе приближавају Украјину НАТО-у и да ће је накнадно увести у Алијансу.

Шеф британског Министарства одбране Грант Шапс потврдио је да је Лондон дозволио Кијеву да нападне Крим британским оружјем. 

Оружје ће Кијеву у наредним данима послати и Француска, обећао је председник Емануел Макрон. 

Нови руски министар одбране Андреј Белоусов изјавио је да неће бити нове мобилизације руских трупа и да је императив да војници имају најсавременију опрему.

Руски председник Владимир Путин именовао је Николаја Патрушева за помоћника заједно са дугогодишњим савезником Алексејем Дјумином, док је свог економског саветника Максима Орешкина подигао на место заменика шефа кабинета, саопштио је Кремљ.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије