Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Битка за Волчанск, сукоб у рејону Старице; Литвињенко: 50.000 Руса на граници с Харковском области

Рат у Украјини – 810. дан. Трају снажни руски удари на Харковску област, у Волчанску се воде уличне борбе, а становништво се евакуише из тог града. Генералштаб украјинске војске саопштио је да је почео сукоб и у рејону села Старица. Председник Володимир Зеленски најављује противударне акције. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александар Литвињенко. каже да је 50.000 руских војника на граници, а да се више од 30.000 бори у Харковској области.

Битка за Волчанск, сукоб у рејону Старице;  Литвињенко: 50.000 Руса на граници с Харковском области Битка за Волчанск, сукоб у рејону Старице; Литвињенко: 50.000 Руса на граници с Харковском области

Један од најсмртоноснијих напада на Белгород од почетка рата однео је 15 живота. Још 20 особа је повређено када се део руског стамбеног блока срушио након што су га ударили фрагменти обореног пројектила из совјетског доба, којег су лансирале украјинске снаге, саопштили су руски званичници.

Украјина је покренула, како су руски званичници рекли, масиван ракетни напад са балистичким пројектилима "точка" и вишеструким ракетним системима "адлер" и РМ-70 вампир (МЛРС). Најмање десет спратова зграде се урушило.

Офанзива Русије на област Харкова се убрзано одвија, у Волчанску су почеле уличне борбе.

Према речима команданта једне од јединица Оружаних снага Украјине Дениса Јарославског, ситуација у Волчанску је тешка, град је на ивици да буде опкољен.

Јарославски је додао да украјинске оружане снаге губе људе и територије.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се воде борбе у низу села Харковске области.

Зеленски је, говорећи у свом вечерњем видео-обраћању, споменуо жестоке борбе у разним деловима Доњецке области на југоистоку.

Руски председник Владимир Путин предложио је Андреја Белоусова за новог министра одбране. Белоусов је бивши потпредседник владе специјализован за економију, саопштено је из Кремља. Сергеј Шојгу постаје секретар Савета безбедности Русије.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије