Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски: У току борбе у седам села у Харкову; 9 погинулих у украјинским ударима на Белгород, Курск, Доњецк и Луганск

Рат у Украјини – 808. дан. Украјинске снаге гранатирале су Луганску, као и руску област Белгород, саопштавају руски званичници. Са друге стране, становници украјинског пограничног града Вовчанска у Харковској области евакуисани су из својих домова због руског напада тенковима, тврде локалне власти. Стејт департмент је одобрио испоруку три система вишецевних бацача ракета ХИМАРС Украјини.

Зеленски: У току борбе у седам села у Харкову; 9 погинулих у украјинским ударима на Белгород, Курск, Доњецк и Луганск Зеленски: У току борбе у седам села у Харкову; 9 погинулих у украјинским ударима на Белгород, Курск, Доњецк и Луганск

Битка за Харков, као и руски комбиновани напад на више украјинских области, уз помоћ дронова “шахед“ и вођених ракета, обележили су дејства на фронту током јучерашњег дана.

Председник Володимир Зеленски саопштио је да су украјинске снаге успеле да зауставе руску офанзиву у правцу Харкова, али битке и даље трају.

Украјински медији преносе да су руске трупе заузеле четири погранична села у Харковској области, али украјинска страна није потврдила никакав губитак територије.

И са руске стране стижу извештаји о украјинским нападима на територију Русије. Према тим извештајима, неколико украјинских дронова и ракета оборено је изнад Белгорода и Москве. Руске агенције преносе да је у једном таквом нападу погођена рафинерија нафте у области Калуга.

Док борбе трају, командант Копнене војске Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Олександр Пављук упозорио је да ће у наредна два месеца наступити критична фаза рата.

"Русија зна да ако добијемо довољно оружја у року од месец или два, ситуација би могла да се окрене против њих", рекао је Пављук у интервјуу за Економист.

Руске трупе убацују сву борбену опрему коју имају да тестирају исцрпљене и недовољно снабдевене украјинске трупе, наводи лист.

У међувремену, из САД стиже вест да се припрема нови пакет војне помоћи за Кијев вредан 400 милиона долара.

Пакет укључује артиљерију, муницију за систем противваздушне одбране "патриот", противтенковску муницију, ракете, гранате, оклопна возила и малокалибарско оружје које се одмах може користити на ратишту.

Што се тиче борбених авиона Ф-16 које је Кијев тражио од западних савезника, очекује се да они стигну у јуну или јулу. Извор Ројтерса није навео која ће земља испоручити ове ловце америчке производње, али су се на то до сада обавезале Данска, Холандија, Норвешка и Белгија.

Изаберите

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије