Почео Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду - шта нуди Србија на све захтевнијем тржишту хране

Под ознаком "Најбоље из Војводине" у Новом Саду је отворен 91. Међународни сајам пољопривреде на коме ће се наредних шест дана представити око хиљаду и по излагача стоке, механизације, репроматеријала и прехрамбених производа високе биолошке вредности. Земља партнер је Европска Унија.

Европска унија је навеће тржиште за извоз српских прехрамбено-пољопривредних производа, а сектор аграра је најусаглашенија област две стране. О привредном али и политичком значају говори то што су састанку са комесаром поред српског премијера и министра пољопривреде присуствовале још три чланице владе - министарке за европске интеграције, за привреду и за науку.

Након састанка је речено да две стране коначно разумеле како да се боље искористе средства која је ЕУ определила за рурални развој Србије. Ипард програмом ЕУ определила је 460 милиона евра.

олио сам ЕУ партнере да нам што пре дају оквирни финансијски извештај како би Ипард 3 могао да се активира како би српски фармери били конкурентнији и имали боље засаде, сетве, бољу опрему, имали што више грла стоке и били конкурентнији", каже премијер Милош Вучевић.

Производња хране нема само привредни већ и безбедносни значај за државу, а то смо најбоље видели у време короне сагласни су српски премијер и европски комесар. Сајамско партнерство виде као снажан сигнал за унапређење сарадње у области аграра.

"Пољопривреда није само економија она је и део културе. Размена пољопривредним производима је важна због наше прехрамбене безбедности. Циљ сајма је да поспешимо трговину и сарадњу између агро-компанија. Захваљујем се српским пољопривредницима који су дали допринос у прехрамбеној сигурности током тешких времена. Србија није члан ЕУ, али је део европског друштва. Српски пољопривредник је европски пољопривредник", нагласио је европски комесар за пољопривреду Јанош Војчеховски.

А за његов бољи положај потребне су нове инвестиције у прераду и наставак дигитализације, сматра нови министар пољопривреде.

Каже да је српском аграру потребан сваки произвођач без обзира на његову економску величину. Да ће радити на њиховом дијалогу са привредом, комором и државом, да ће разговарати са свима.

"Понекад велики морају да се ставе у ципеле малих, као што мали пољопривредни произвођачи морају да разумеју да за нашу државу и буџет битно да имамо и велике компаније које могу да се пробију на европско и светско тржиште које је све захтевније", рекао је министар пољопривреде Александар Мартиновић.

О томе како искористити европска средства пољопривредници ће моћи да се информишу на неком од бројних сајамских панела. Ипак највећи број њих на сајам је дошло да нешто купи.

Многи долазе из године у годину, а има и оних који су на сајму први пут. Истичу значај иновација и дигитализацију за пољопривреду.

Србија у Европску унију извезе 49 одсто хране коју произведе. Доминирају примарни пољопривредни производи, а циљ је да произведемо и на једно од најбогатијих светских тржишта извеземо више органских и производа са заштићеним географским пореклом.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије