Читај ми!

Повереница: Више од 50 одсто жртава фемицида убиo je бивши или тадашњи партнер

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је, поводом обележавања Дана сећања на жене жртве насиља, да нас подаци о 406 убијених жена и девојчица за непуних 13 година опомињу да морамо сагледати и исправити све пукотине и пропусте у систему заштите како бисмо спасили више људских живота.

Бранкица Јанковић је приликом представљања извештаја Аутономног женског центра о фемициду оценила да изнети подаци указују да је насиље над женама огроман друштвени проблем који неће нестати сам од себе.

"Више од 50 одсто жртава убијено је у свом дому од руке бившег или тадашњег партнера, а немали број њих је насиље више пута пријављивало надлежнима. Сваки изгубљен живот, али и потенцијална жртва, позив је да хитно побољшамо реакцију која мора бити правовремена, адекватна, одлучна, али и превентивна", рекла је Јанковићева.

Наводи да би успостављање националног контролног механизма за праћење случајева фемицида омогућило да се све чињенице систематизују на једном месту, што би помогло бољој координацији, бржој реакцији и ефикаснијој подршци система заштите.

Јанковићева је истакла да институција Повереника континуирано ради на сузбијању насиља над женама и да је упутила неколико иницијатива Министарству правде, између осталог, за измену Кривичног законика у погледу дефиниције сексуалног насиља засноване на концепту непостојања пристанка и измену Закона о извршењу кривичних санкција прописивањем обавезе да надлежни органи увек и у свим случајевима обавесте жртву родно заснованог и породичног насиља о отпуштању осуђеног или његовом бекству из затвора, док је у циљу ефикаснијег одговора на родно засновано насиље, упућена иницијатива за бољу координацију у раду надлежних државних органа и установа.

"Закони нису довољни, јер се узрок налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља. Због тога је важно да постигнемо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано сви заједно радимо на стварању атмосфере и културе у којој се било који вид насиља не толерише", закључила је Јанковићева.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије