Читај ми!

Прослављени кошаркашки стручњак и тренер Миливоје Каралејић отишао у легенду

Прослављени кошаркашки тренер и један од родоначелника кондиционе припреме професор доктор Миливоје Каралејић преминуо је у 79. години.

Миливоје Каралејић је једини тренер уз Светислава Пешића, са којим је дуго година сарађивао, има освојене све медаље и трофеје од кадета до сениора на Европским и Светским првенствима.

Кроз његове тренинге прошла је плејада врхунских играча Југославије почев од Делибашића, Радовановића, Ћосића, Кићановића, преко Дивца, Кукоча, Рађе, Илића, Ђорђевића, Пецарског, па до Бодироге, Јарића, Ракочевића, Стојаковића, Гуровића…

Уз деценијску каријеру професора на Факултету за физичку културу у Сарајеву и Београду, био је дугогодишњи тренер десетак домаћих и страних кошаркашких клубова са којима је освајао бројне титуле и трофеје.

Са КК „АЛБА” Берлин током сезона 1993-1999 освајао је пет титула првака Немачке, 4 Купа Немачке и Куп Радивоја Кораћа 1995. Са КК Партизаном1999 осваја Куп Југославије. А са КК Барселоном од 2002 до 2004 је био првак Европе, два пута првак Шпаније и освајач Купа Краља Шпаније.
Са кошаркашком репрезентацијом Југославије бо је првак Европе у Истанбулу 2001. и првак света у Индианаполису 2002. године.

Проф. Каралејић је објавио преко 20 научних радова и мноштво стручних књига из области кошарке, а добитник је Награде за допринос и развој кошарке у Србији 2023. године.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије