Читај ми!

Први званични портрет краља Чарлса од крунисања изазвао подељена мишљења

Бакингемска палата открила је први званични портрет краља Чарлса III од његовог крунисања. Прилично авангардан портрет на коме доминира црвена боја многима се учинио прилично језив.

Портрет краља Чарлса III величине 2,9 са два метра насликао је британски уметник Џонатан Јео, који је током своје каријере урадио портрете бројних високорангираних личности, укључујући бившег британског премијера Тонија Блера, глумицу Никол Кидман и активисткињу Малалу Јусафзај.

Јео је започео пројекат док је Чарлс још био принц од Велса, и приказује монарха у униформи велшке гарде, са мачем у руци, на ватреноцрвеној позадини која изгледа као да га је скоро целог прогутала, док лептир слеће на његово раме.

„Слично као лептир којег сам насликао како лебди изнад његовог рамена, овај портрет је еволуирао како се трансформисала улога субјекта у нашем јавном животу“, рекао је Јео у изјави коју је објавила Бакингемска палата.

„Дајем све од себе да ухватим животна искуства урезана у лице сваке појединачне особе. У овом случају, мој циљ је такође био да се осврнем на традицију краљевског портретисања, али на начин који одражава монархију 21. века и, изнад свега, да пренесем дубоку људскост субјекта.“

Краљ је четири пута позирао Јеу, а како наводе из палате, користио је и цртеже и фотографије.

Дело је наручено за прославу 50. годишњице Чарлсовог чланства у Дрејперс компанији, која поред осталих филантропских активности, помаже различите образовне иницијативе, и биће изложено јавности од 16. маја до 14. јуна у галерији Филип Молд у Лондону. Касније ће висити у Дрејперс Холу од краја августа заједно са другим краљевским портретима.

Краљ и краљица су наводно задовољни портретом – како је уметник рекао Би-Би-Сију. Камила је рекла: „Да, имаш га“, након што је видела резултат, док је монарх био „благо изненађен јаком бојом, али је иначе изгледало као да се осмехује са одобравањем”. Али зато није недостајало коментара на друштвеним мрежама.

Коментаришући испод објаве портрета на Инстаграм налогу краљевске породице, један корисник је написао: „Са униформом и том бојом изгледа као визуелни приказ масакра који су изазвали колонизатори“. „Само да је било која друга боја осим црвене, свидело би ми се. Заиста је ухватио његову суштину на лицу, али грубост црвене боје не одговара мекоћи његовог израза“, сматра један од коментатора. Неко је написао и да: „Изгледа као да иде право у пакао.“

Историчар уметности Ричард Морис написо је у објави на друштвеној мрежи Икс (некада Твитер): „Стварно ми се допада портрет... пре фотографије, да би велики сликар забележио ваш прави изглед, прихватили сте откривање својих мана и смртности. То је оно што Јео овде приказује."

Што се тиче портрета краља Чарлса, Јео је на својој веб-страници навео да живе боје позадине „не само да су одјек краљевског наслеђа које се налази у многим историјским портретима, већ уноси динамичан, савремени потрес у жанр својом уједначеном моћном нијансом – пружајући модеран контраст традиционалнијим приказима.”

Додао је да лептир симболизује лепоту и природу, истовремено наглашавајући краљеву страст према животној средини.

Јеове слике су укључене у сталну колекцију лондонске Националне галерије портрета.

Краљ је и сам уметник, а колекција његових акварела била је изложена у Лондону 2022. Он је раније описао сликарство као „једну од најрелаксирајућих и терапеутских вежби које знам“, додајући да „освежава делове душе који друге активности не могу достићи.”

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије