Читај ми!

Традиција држања липицанера још од времена Марије Терезије – све је спремно за Фијакеријаду у Црепаји

Другог дана Ускрса, већ традиционално, у Црепаји код Ковачице одржава се Фијакеријада. У току су завршне припреме за нашу највећу смотру коња и фијакера.

Породица Весин једна је од ретких у селу која има четири коња, а Боривоје је један од најмлађих коњара у селу. Веома је посвећен овим животињама и вожња фијакером по селу представља му велики ужитак. Љубав према коњима наследио је од деде и родитеља.

„Имам их још одмалена, већ осам година су код мене, купили смо их као ждребад и веома сам их заволео. Скоро сваки дан сам са њима, а највише ми се свиђа што су чисто-бели. Волим да се провозам фијакером кроз село, али и да их јашем, али то ређе радим”, рекао је Боривоје.

Коњички клуб „Липицанер" спремно дочекује и 28. Фијакеријаду коју сви коњари једва чекају, јер је прва у години која се у Србији одржава.

„Углавном Црепајци држе липицанере, то су парадни коњи и постоји дуга традиција. Још од времена Марије Терезије која је по томе била позната, овде се улажу велике паре и трошкови су велики за одржавање коња, али у Црепаји има још доста имућних породица који то себи могу да приуште и који то воле”, каже Драган Јованов, председник КК „Липицанер" из Црепаје.

Коњарство је веома скуп спорт, и све мање је домаћинстава која могу да приуште себи да коње узгајају јер се користе само на оваквим фијакеријадама.

Многи желе да сачувају традицију, али без помоћи државе, неће моћи то да учине.

„Коњички спорт је у опадању, видимо то по броју учесника, јер ово је изузтено скуп спорт и неопходне су и неке субвенције од државе. Ако се већ дају за осталу стоку требало би и за коње, јер једино овај део сточарства није обухваћен и ту треба водити рачуна”, додао је Јованов.

Фијакеријада у Црепаји одржаће се 6. маја, и након дефилеа кроз село фијакера и коња, такмичење најлепших запрега ће се одржати на фудбалском игралишту.

Очекује се више од 80 учесника из читаве Србије.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара