Мештани Александрова желе да пробуде сећања на авантуре у Ћири

У селу Александрово код Зрењанина сећање на пругу уског колосека која је туда пролазила, још траје. Мештани су покренули иницијативу да се зграда некадашње железничке станице претвори у музеј, а први корак је било постављање спомен табле на месту где је некад пролазила пруга.

Од банатске мале пруге у Александрову је остала станична зграда и место за утовар и истовар робе. Све друго је у сећањима попут авантура какве је само овај превоз могао да пружи, каже Никола Врзић који још памти колико може бити дуг пут од Зрењанина до села.

"Није могао да се пробије кроз снег, онда машиновођа откачи локомотиву па празан иде тако соло сто метара, па се врати у рикверц, па му се закачи поново онај клин. И тако смо увече тек стигли назад", присећа се Никола.

Многи мештани Александрова још памте датум своје последње вожње на прузи уског колосека.

"Шездесет пете, другог децембра сам се ја задњи пут возио тим нашим чувеним Ћиром од Зрењанина па до овде. Није било аутобуса, аутомобила, није било таксиста. Све је тај наш Ћира то возио. У Зрењанину је радило негде пар стотина људи из Александрова и то је све превозио", прича Слободан Стражмештер из Александрова.

Да се пруге и Ћире сећају нове генерације потрудио се "Клуб пријатеља Александрова" који је испред некадашње железничке станице поставио спомен таблу посвећену малој банатској прузи.

"Ми сада можемо да нашој деци покажемо да ту стварно јесте нешто било. Јер раније кад покушам да објасним и деци то ништа не значи, једна стара зграда, разбијени прозори видите и тако даље. Али то је све некад блистало", каже Јелка Чоколов Филушев из Клуба пријатеља Александрова.

Пруга Велики Бечкерек - Жомбољ отворена је 1898. Путнички возови су по њој ишли до 25. маја 1968. Теретни саобраћај и пруга су укинути 1969. године.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије