Подгорица упутила амандмане на резолуцију о Сребреници

Министарство вањских послова Црне Горе упутило је амандмане на резолуцију о Сребреници, саопштено је из тог министарства на чијем челу је Филип Ивановић.

У саопштењу Министарства вањских послова саопштено је да су предлагачима резолуције упутили "сугестије на предложени текст, које имају за циљ да допринесу отклањању погрешних интерпретација, нарочито имајући у виду дискусију поводом предлога резолуције у сједишту Уједињених нација, као и у региону и Црној Гори”.

Наглашено је да као што је више пута поновљено, Црна Гора у потпуности поштује пресуде међународних судских инстанци, раније усвојене декларације и резолуције, укључујући и Резолуцију о геноциду у Сребреници коју је усвојила Скупштина Црне Горе 2021. године.

Напомињу да је управо из тог разлога Црна Горa овој теми приступила са посебним сензибилитетом, са циљем да свој допринос да "кроз пријатељски и помиритељски став, а не кроз дневно-политичке интерпретације".

“Дакле, предлог допуне предлога текста резолуције, кроз двије амандманске формулације којима би се недвосмислено истакло да је кривица за злочин геноцида индивидуална и да не може бити приписана ниједном народу, етничкој или вјерској групи, уз указивање на неопходност очувања одредаба Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, била је предмет комуникације са предлагачима резолуције уобичајеним дипломатским путем и има за циљ да се покушају отклонити све сумње у могућности њене евентуалне злоупотребе, те да спријече неразумијевање и даљу политизацију овог и других сличних питања", наводи се у саопштењу.

Закључују да су сугестије које су поделили са предлагачима и партнерима унутар УН одраз добрих намера у складу са позицијом коју Црна Гора гради у региону, а не било каквих или било чијих политичких интереса.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије