Читај ми!

Виши суд оборио изборну листу “Крени-Промени” на Врачару

Виши суд у Београду је поништио решење Изборне комисије Врачар о проглашењу изборне листе број 9 "Др Саво Манојловић – И ја сам Врачар – Крени-Промени“ за изборе за одборнике Скупштине општине Врачар. Тиме је усвојена жалба Владимира Тупањца, адвоката невладине организације ЦРТА.

Како је прецизирано у пресуди тог суда, објављеној на сајту Републичке изборне комисије, усваја се жалба Владимира Тупањца, адвоката невладине организације ЦРТА, на решење о проглашењу изборне листе "Крени-Промени".

У жалби се између осталог, наводи да у побијеном решењу којим је проглашена та изборна листа, није наведено колико је поднето правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу што је наведено у поништеном решењу, у ком је наведено да постоји 370 изјава, што је недовољан број јер је неопходно 600.

Такође је несумњиво утврђено да ова листа не испуњава законом прописан минумум од 40 одсто припадника мање заступљеног пола од укупног броја предложених кандидата, наводи се у одлуци суда.

Суд у образложењу наводи и да предложени кандидати са ове изборне листе Милица Пијановић и Ана Грубин, не могу бити одборници у Скупштини општине Врачар, односно не могу вршити изборно право на територији те општине, јер су промениле пребивалиште након 2. јула 2023. године, односно на тај дан нису имале пребивалиште на територији Врачара, па самим тим у складу са изменама и допунама Закона о јединственом бирачком списку, не могу бити уписане у део бирачког списка који се води за наведену општину, а што је предуслов за вршење изборног права на тој општини.

Претходно је градска изборна комисија одбила листу "Крени-Промени" на Врачару и Вождовцу, после чега је њен кандидат за градоначелника Манојловић рекао да ће, уколико све опозиционе листе које испуњавају довољан број потписа не буду проглашене, повући своје листе за изборе 2. јуна.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије